Naar boven ↑

Rechtspraak

Nederland heeft als lidstaat van de Europese Unie voor de periode van 2000 tot en met 2006 de beschikking gekregen over een budget van € 1,5 miljard voor het verstrekken van subsidies ter uitvoering van het programma doelstelling 3 van het Europees Sociaal Fonds. In dat kader heeft Nederland een “enig programmeringsdocument” opgesteld, dat door de Europese Commissie is goedgekeurd. Vervolgens heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Subsidieregeling ESF-3 vastgesteld. In de loop van 2005 dreigde het nationaal beschikbare budget voor ESF-3 te worden overschreden. Fabricom heeft op 27 oktober 2005 een conceptaanvraag ingediend bij Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf (OTIB). Op 28 oktober 2005 heeft het Agentschap SZW op haar website bericht dat met onmiddellijke ingang het loket ESF-3 voor alle prioriteiten en maatregelen is gesloten. Deze informatie bleek achteraf gezien onjuist. Tot 1 november 2005 konden de aanvragen worden ingediend. Fabricom vordert thans schadevergoeding wegens onjuiste berichtgeving van het Agentschap SZW waardoor zij de subsidieaanspraak heeft misgelopen (20 miljoen).

De rechtbank oordeelt als volgt. De mededeling op zijn website dat het doen van een aanvraag voor subsidie op grond van artikel 3, eerste lid, van de Subsidieregeling ESF 3 reeds vanaf 28 oktober 2005 om 9.00 uur “geen zin meer” zou hebben, was volstrekt onjuist. Voor het Agentschap SZW was voorzienbaar dat potentiële aanvragers, zoals OTIB, daardoor van het indienen van een aanvraag zouden worden afgehouden. Of medewerkers van het Agentschap SZW al dan niet aan OTIB of SBK hebben meegedeeld dat het niet meer mogelijk of toegestaan zou zijn een volgens hen zinloze aanvraag te doen, doet niet ter zake. Een mededeling van een overheidsdienst dat het verder geen zin heeft bij hem nog aanvragen te doen, kan immers niet worden opgevat als een vrijblijvend advies. Van burgers kan niet worden verwacht dat zij moeite doen en kosten maken met het oog op de mogelijkheid dat de betrokken ambtelijke dienst zich in de juistheid van zijn eigen officiële mededelingen vergist. Overigens heeft de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zelf op 28 oktober 2005 in een brief aan de Tweede Kamer zonder enig voorbehoud geschreven dat het vanaf die datum niet meer mogelijk was subsidie aan te vragen uit het Europees Sociaal Fonds. Het voorgaande betekent dat de vordering tot schadevergoeding kan worden toegewezen.

  • Wetsartikelen: 6:162 BW en ESF-3 subsidie
  • Onderwerpen: Overige
  • Trefwoorden: Onrechtmatige overheidsdaad en Onjuiste mededeling op website Agentschap SZW leidt tot mislopen ESF-3 subsidie werkgever