Naar boven ↑

Rechtspraak

Ontbinding arbeidsovereenkomst algemeen directeur WerXaam na klachten van werknemers leidt tot € 180.000 vergoeding wegens slecht werkgeverschap

Werknemer is op 1 maart 2008 op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (40 maanden) in dienst getreden bij WerXaam, in de functie van algemeen directeur. Werknemer geeft leiding aan het Drechtwerk-project. Tussen september en december 2008 heeft een aantal werknemers van Drechtwerk geklaagd over het gedrag van werknemer. Uit officieel onderzoek (door een onderzoeksbureau) naar de oorzaak van de spanningen tussen de verschillende actoren is komen vast te staan dat de huidige situatie niet houdbaar is, maar dat werknemer geen (hard) verwijt valt te maken. Het Dagelijks Bestuur heeft werknemer in maart 2009 geschorst in afwachting van verdere ontwikkelingen. Thans verzoekt WerXaam ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Werknemer verweert met de stelling dat hij juist is aangetrokken om als 'stevige vent' de cultuuromslag en reorganisatie bij WerXaam door te voeren. Uit de assesments bleek dat hij de meest geschikte persoon was. Indien tot ontbinding wordt overgegaan, dan verzoekt werknemer ten minste een vergoeding van 2,5 jaarsalaris.

De kantonrechter oordeelt als volgt. WerXaam heeft zich blijkbaar onvoldoende gerealiseerd dat haar opdracht aan werknemer wel eens grote problemen binnen de organisatie van Drechtwerk zou kunnen veroorzaken en dat zij, gelet op die opdracht, als goed werkgeefster verplicht was om haar rug voor werknemer te rechten. Door niettemin een onderzoeksbureau in te schakelen en daar naar het zich laat aanzien volledig op dicht te varen en haar besluit tot non-actiefstelling op het rapport van dat bureau te baseren, terwijl er bovendien blijkbaar onvoldoende maatregelen ter voorkoming van media-aandacht zijn genomen, welke aandacht voor werknemer als diffamerend is te beschouwen, heeft WerXaam voor werknemer ten onrechte geen klimaat geschapen om zijn werkzaamheden voort te zetten. Dit zou gelet op het gunstige functioneringsgesprek van 10 december 2008 een meer voor de hand liggende maatregel zijn geweest.

Volgt ontbinding met toekenning van een vergoeding van € 180.000 ten laste van WerXaam.