Rechtspraak
Werkneemster is sinds 1994 in dienst van Getronics. Medio 2006 is werkneemster uitgevallen wegens burn-out en RSI-klachten. Er hebben re-integratie-inspanningen in het eerste en tweede spoor plaatsgevonden. Werkneemster is uiteindelijk op detacheringsbasis passende arbeid gaan verrichten. Getronics heeft aan het UWV ten tijde van de WIA beoordeling een garantie afgegeven dat werkneemster gedurende het derde ziektejaar niet zal worden ontslagen indien re-integratie in het tweede spoor bij Coaching Plaza niet tot de gewenste arbeidsovereenkomst aldaar zal leiden. Deze garantie is afgegeven. Na de periode van twee jaar arbeidsongeschiktheid heeft werkgever de loondoorbetaling gestaakt. Werkneemster stelt zich op het standpunt dat bij een juiste voorstelling van zaken het UWV een loonsanctie zou hebben opgelegd, hetgeen door het UWV is bevestigd. Om die reden vordert zij doorbetaling van het loon en veroordeling tot re-integratie bij Getronics. De kantonrechter heeft de vordering van werkneemster afgewezen, stellende dat de periode van 104 weken ex artikel 7:629 BW is verstreken en Getronics geen re-integratieverplichtingen heeft geschonden.
Het hof oordeelt als volgt. Het hof stelt voorop dat de door Getronics aan het UWV afgegeven garantie – dat zij het dienstverband met werkneemster zal continueren in het geval dat werkneemster geen dienstverband met Coaching Plaza aangaat en dat zij dan verder zal kijken naar re-integratiemogelijkheden voor de duur van maximaal één jaar – kennelijk, nu zulks tussen partijen niet in geschil is, kan worden aangemerkt als een derdenbeding in de zin van artikel 6:253 lid 1 BW waaraan werkneemster rechten kan ontlenen en dat door werkneemster is aanvaard. Bij de uitleg van de door Getronics aan het UWV verstrekte garantie zijn van beslissende betekenis alle omstandigheden van het concrete geval, gewaardeerd naar hetgeen de maatstaven van redelijkheid en billijkheid meebrengen (aldus HR 1 oktober 2004, NJ 2005, 499). Uit de bewoordingen van de gestelde garantie noch uit de wet vloeit echter de verplichting voort dat Getronics ook de loondoorbetalingverplichting op zich heeft genomen. Aan de afgegeven garantie kan werkneemster derhalve geen rechten ter zake ontlenen.
Wel acht het hof sprake van schending van re-integratieverplichtingen van Getronics. Werkneemster heeft zich bereid verklaard passende arbeid te verrichten. Getronics is onvoldoende op dit aanbod ingegaan, zodat werkneemster recht heeft op loon ex artikel 7:628 BW.