Naar boven ↑

Rechtspraak

Nieuwe functie na reorganisatie is uitwisselbaar met oude functie, waardoor het afspiegelingsbeginsel moet worden toegepast

Werknemer (52 jaar) is in dienst van Elsevier in de functie van medewerker postkamer. Als gevolg van een reorganisatie in 2008 worden de afdelingen postkamer en marketing fulfillment-team samengevoegd tot een afdeling, met als daarbij behorende functie 'mail room employee'. Van de 7 fte is op deze nieuwe afdeling nog maar plaats voor 5 fte. Elsevier heeft het afspiegelingsbeginsel niet toegepast, omdat volgens haar geen sprake is van uitwisselbare functies, maar van een geheel nieuwe functie. Werknemer is niet aangenomen voor deze nieuwe functie. Thans vordert werknemer wedertewerkstelling, stellende dat het afspiegelingsbeginsel wel had moeten worden toegepast, omdat de functies uitwisselbaar zijn.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Voor de definitie van het begrip 'uitwisselbare functies' sluit de kantonrechter aan bij de omschrijving die wordt gegeven in de Beleidsregels ontslagtaak UWV: functies die naar functie-inhoud, vereiste kennis en vaardigheden en vereiste competenties vergelijkbaar en naar niveau en beloning gelijkwaardig zijn, waarbij deze factoren in onderlinge samenhang worden beoordeeld. De kantonrechter is van oordeel dat uit de door Elsevier verstrekte informatie - waaronder het rapport van Mercer - blijkt dat de kerntaak van de medewerkers, ook in de nieuwe situatie, blijft het verdelen van post. De andere taken zijn ondersteunend, en naar de kantonrechter aanneemt, ondergeschikt van aard. Bovendien wordt geoordeeld dat, voor zover werknemer een deel van deze ondersteunende taken niet direct zou kunnen uitoefenen, hij in elk geval in staat moet worden geacht zich deze taken binnen afzienbare tijd eigen te maken. Daarbij mag niet uit het oog worden verloren dat werknemer reeds decennia lang op de postkamer van Elsevier werkzaam is. Gelet op het bovenstaande wordt geoordeeld dat de functie van medewerker postkamer en de (nieuwe) functie van mail room employee onderling uitwisselbaar zijn. Dat Elsevier de nieuwe functie (iets) zwaarder heeft gewaardeerd en heeft ingedeeld in schaal F (ten opzichte van E voor de oude functie) maakt dit niet anders; er is nog steeds sprake van een gelijkwaardige beloning. Daarbij komt dat in dit geval de vrijwel gelijkblijvende functie-inhoud zwaarder moet wegen dan het aspect van de beloning. Een en ander leidt tot de conclusie dat Elsevier ten onrechte niet het afspiegelingsbeginsel heeft toegepast. Bij toepassing van het afspiegelingsbeginsel zou werknemer niet voor ontslag in aanmerking zijn gekomen. De vordering tot wederindiensttreding wordt derhalve toegewezen.

  • Wetsartikelen: 4:2 Ontslagbesluit
  • Onderwerpen: Overige
  • Trefwoorden: afspiegelingsbeginsel, uitwisselbare functies, reorganisatie en wedertewerkstelling