Naar boven ↑

Rechtspraak

Stichting Revalidatiecentrum Het Roessingh/werknemer
Rechtbank Overijssel, 25 januari 2010
ECLI:NL:RBALM:2010:BL0862

Stichting Revalidatiecentrum Het Roessingh/werknemer

Seksuele relaties met patiënten leidt tot ontbinding wegens dringende reden. Onderzoek e-mail een gerechtvaardigde inbreuk op privacy van werknemer wegens ernstige verdenking

Werknemer (48 jaar) is op 1 januari 1989 als fysiotherapeut in dienst getreden van Het Roessingh. Op 5 november 2009 is werknemer op staande voet ontslagen, omdat hij met een of meer patiënten van Het Roessingh (seksuele) relaties zou hebben gehad. Thans verzoekt Het Roessingh voorwaardelijke ontbinding op grond van een dringende reden dan wel wegens veranderingen van de omstandigheden.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Werknemer is, in een periode dat hij de patiënte X behandelde, met deze patiënte een liefdes- of seksuele relatie aangegaan. Het moge zo zijn dat de relatie van korte duur is geweest en dat verweerder het initiatief heeft genomen daaraan een einde te maken, niettemin had hij niet aan de relatie mogen beginnen. Voor de situatie waarin werknemer met de patiënte X is komen te verkeren wordt gewaarschuwd in de gedrag- en ethiekregels van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Wat het e-mailverkeer tussen werknemer enerzijds en patiënte X of patiënte Y anderzijds betreft, is de kantonrechter van oordeel dat werknemer onzorgvuldig is omgegaan met de door Het Roessingh aan hem gegeven e-mailmogelijkheden. Het had, ongeacht of er nu wel of niet een e-mail- of internetprotocol bij werknemer bekend was, hem duidelijk moeten zijn dat zijn e-mailmogelijkheden niet bedoeld zijn om frequent tijdens werktijd naar zijn vriendin e-mails te zenden met een scabreuze inhoud. Het komt de kantonrechter voor dat het Het Roessingh vrijstond het e-mailverkeer van werknemer te onderzoeken. Immers er waren tegen hem ernstige verdenkingen gerezen dat hij wat betreft patiënte X van zijn e-mailmogelijkheden in grove mate misbruik had gemaakt. Indien in het kader van een dergelijk onderzoek blijkt dat werknemer behandelcabines van Het Roessingh heeft gebruikt voor seksuele handelingen, betekent dat niet zonder meer dat het Het Roessingh niet vrij stond nader onderzoek te doen en in het kader daarvan ook kennis te nemen van het e-mailverkeer tussen werknemer en patiënte Y. Het Roessingh rekent werknemer terecht zwaar aan dat hij behandelcabines heeft gebruikt voor seksuele handelingen met patiënte Y. Deze handelwijze is niet goed te praten. Het getuigt van onprofessioneel gedrag. Werknemer is een hulpverlener als bedoeld in artikel 7:454 BW. Hij heeft bij zijn werkzaamheden niet de zorg in acht genomen die een goed hulpverlener betaamt en hij heeft niet gehandeld in overeenstemming met de op hem rustende verantwoordelijkheid, voortvloeiende uit de voor hulpverleners geldende professionele standaard.

Volgt ontbinding wegens een dringende reden.