Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Stertax BV
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 1 september 2009
ECLI:NL:GHARN:2009:BL1145

werknemer/Stertax BV

Veroordeling tot loondoorbetaling vervreemder staat een eenzelfde loondoorbetalingsveroordeling van de verkrijger niet in de weg

Werknemer is sinds 1 april 2005 in dienst van VDV Horeca Exploitatie BV. Werknemer stelt dat sprake is van overgang van onderneming naar Stertax met ingang van 1 september 2005. VDV is nadien, te weten op 5 oktober 2005, failliet verklaard. De kantonrechter heeft geoordeeld dat sprake is van een overgang van onderneming, maar heeft de loonvordering van werknemer afgewezen, omdat in een andere rechtszaak VDV reeds is veroordeeld tot doorbetaling van het loon. Zowel Stertax als werknemer zijn tegen dit oordeel in hoger beroep gegaan.

Het hof oordeelt als volgt. De grief van werknemer slaagt. Op grond van artikel 7:663 BW kunnen zowel de 'werkgever' (in dit geval VDV) als de 'verkrijger' (in dit geval - in de stellingen van werknemer - Stertax) aangesproken worden tot loondoorbetaling. Het enkele feit dat VDV veroordeeld is tot loonbetaling, staat niet aan eenzelfde veroordeling van Stertax in de weg. De veroordelingen hebben immers een hoofdelijk karakter. Daarbij komt dat VDV slechts aansprakelijk is voor verplichtingen die bestaan op het tijdstip van de overgang, derhalve tot 1 september 2005. Waar de kantonrechter in het bestreden vonnis overweegt dat zij met werknemer van oordeel is dat sprake is van een overgang van onderneming, heeft zij de vorderingen ten opzichte van Stertax derhalve ten onrechte afgewezen. Nu het hof het oordeel over de vraag of sprake is van een overgang van onderneming aanhoudt tot na de comparitie van partijen, kan het slagen van de grief in dit stadium van de procedure nog niet leiden tot een toe- of afwijzing van de vordering van werknemer ten opzichte van Stertax.

Volgt aanhouding van de zaak voor nadere inlichtingen omtrent de overgang van onderneming.