Naar boven ↑

Rechtspraak

Outpost/werknemer
Rechtbank Amsterdam, 23 april 2010
ECLI:NL:RBAMS:2010:BM6129

Outpost/werknemer

Executiegeschil ontbindingsbeschikking. Rechter dient in een executiegeschil een oordeel te geven over de rechtsgeldigheid van het ontslag op staande voet

Werknemer is in dienst geweest bij Outpost als accountmanager. Tussen partijen is een arbeidsconflict gerezen dat er uiteindelijk toe heeft geleid dat werknemer op 17 juni 2009 op staande voet is ontslagen. Op 28 augustus 2009 heeft de kantonrechter de arbeidsovereenkomst tussen partijen voorwaardelijk ontbonden onder toekenning van een vergoeding van € 70.000 aan werknemer. Het hof heeft in kort geding geoordeeld dat het ontslag op staande voet rechtsgeldig is verleend. De kantonrechter heeft in een bodemprocedure geoordeeld dat het ontslag op staande voet nietig is. Tegen dit vonnis heeft Outpost hoger beroep ingesteld. Werknemer heeft vervolgens de beschikking en het vonnis laten betekenen. Thans vordert werkgever opschorting van de ingezette executie.

De voorzieningenrechter oordeelt als volgt. In een situatie waarin de voorzieningenrechter heeft te oordelen over de executie van een ontbindingsbeschikking 'voor zover rechtens vereist', zoals hier aan de orde, doet de ratio dat een executiegeschil niet mag dienen als een verkapt appèl zich niet voor. In de beschikking is immers geen bindende beslissing gegeven over de vraag of de arbeidsovereenkomst reeds door het ontslag op staande voet geëindigd is. Het executiegeschil fungeert met betrekking tot de vraag of het ontslag op staande voet nietig is dan ook niet als een verkapt appèl. Dat betekent dat in het kader van een executiegeschil over een ontbindingsbeschikking 'voor zover rechtens vereist' ook de kans van slagen van het beroep op de nietigheid van het ontslag op staande voet in de bodemprocedure dient te worden beoordeeld. Van misbruik van de bevoegdheid om de ontbindingsbeschikking ten uitvoer te leggen is sprake, indien evident is dat de arbeidsovereenkomst reeds door het ontslag op staande voet is geëindigd. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter zal het hof in hoger beroep oordelen dat het ontslag op staande voet rechtsgeldig is. Werknemer is immers - ondanks sommaties van Outpost - niet meer op het werk verschenen, zodat sprake is van werkweigering.

Volgt toewijzing vordering Outpost.