Naar boven ↑

Rechtspraak

Werkgeversvereniging Fusion/Stichting Sociaal Fonds voor Opleiding en Ontwikkeling in het Kappersbedrijf
Rechtbank Midden-Nederland, 8 september 2010
ECLI:NL:RBUTR:2010:BN6427

Werkgeversvereniging Fusion/Stichting Sociaal Fonds voor Opleiding en Ontwikkeling in het Kappersbedrijf

Wijziging cao leidt niet tot einde algemeenverbindendverklaring. Dispensatie. Artikel 7 Wet AVV

De bepalingen van de, voor de periode van 1 januari 2003 tot en met 31 december 2007, door ANKO (werkgeversvereniging) met de FNV- en CNV-bonden afgesloten O:O-CAO zijn bij besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen verbindend verklaard tot en met 31 december 2007. Artikel 6 van de O:O-CAO 2003-2007 luidde: 'Door de werkgever is aan de Stichting (bedoeld is SSF, Ktr.) af te dragen een door de Stichting te bepalen (-) percentage van het premieplichtig loon van alle werknemers in de onderneming. Deze premie is vastgesteld op 1,3% (-).' Met ingang van 1 januari 2006 heeft ANKO met de FNV- en CNV-bonden voor de duur van vijf jaren een nieuwe O:O-CAO afgesloten. Daarin is in artikel 6 bepaald: 'Door de werkgever is aan de Stichting af te dragen een door de Stichting te bepalen (-) percentage van het premieplichtig loon van alle werknemers in de onderneming. Deze premie is vastgesteld op 0,6% (-).' Bij besluit van 15 augustus 2006 heeft de minister deze nieuwe cao algemeen verbindend verklaard. Bij afzonderlijke beschikking is het door Fusion (eveneens een werkgeversvereniging) ingediende dispensatieverzoek toegewezen, ten gevolge waarvan het AVV-besluit van 15 augustus 2006 niet van toepassing is op de werkgevers, die op het moment van de inwerkingtreding van de algemeenverbindendverklaring direct gebonden zijn aan de eigen rechtsgeldige (Fusion-)CAO voor het Kappersbedrijf. Tussen Fusion en de Stichting Sociaal Fonds Kappersbedrijf (SSF) is thans in geschil de vraag of werkgevers van Fusion tussen 1 januari 2006 tot 15 augustus 2006 gehouden zijn de 0,6% premie af te dragen. Volgens Fusion brengt een wijziging van de cao op grond van artikel 7 Wet AVV een einde van de algemeenverbindendverklaring met zich.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Anders dan Fusion meent, is er geen sprake van een wijziging van de cao, maar enkel van een beperkte bevoegdheidsuitoefening van de Stichting om niet langer 1,3% maar slechts 0,6% te innen. Voor zover Fusion heeft willen betogen dat de algemeenverbindendverklaring van artikel 6 van de O:O-CAO 2003-2007 is geëindigd doordat per 1 januari 2006 een nieuwe cao, te weten de O:O-CAO 2006-2010, is afgesloten, miskent zij dat het besluit om bepalingen van een cao algemeen verbindend te verklaren een daad van materiële wetgeving is. Het betreft een ministeriële verordening die in beginsel slechts door de minister kan worden ingetrokken. Weliswaar gaat het om een bijzondere vorm van wetgeving, nu de minister niet zelf de inhoud van de door hem algemeen verbindend verklaarde cao-bepalingen vaststelt, maar dit brengt niet mee dat een AVV-besluit in die zin op de daarin aangewezen cao-bepalingen steunt dat het zonder het voortbestaan van die bepalingen geen gelding zou hebben. De algemeenverbindendverklaring heeft ten doel om de niet door de cao gebonden werkgevers (en hun werknemers) aan hetzelfde rechtsregime te binden als degenen die wél door de cao zijn gebonden. Door een AVV-besluit wordt de gebondenheid aan de cao aldus niet slechts uitgebreid, het besluit bindt bovendien de al aan de cao gebonden werkgevers (en werknemers), opdat de rechtstoestand van alle bedrijfsgenoten na de verbindendverklaring dezelfde is. Cao-partijen kunnen dan ook tijdens de periode van algemeenverbindendverklaring niet afdoen aan de werking van het AVV-besluit. Zij kunnen de minister slechts verzoeken zijn besluit in te trekken. Artikel 7 Wet AVV, waarop Fusion zich heeft beroepen, wijst niet in een andere richting. Daarin is bepaald dat de artikelen 2 tot en met 6 van deze wet overeenkomstige toepassing vinden, indien de verbindendverklaring betreft wijzigingen in de bepalingen van een cao, die ingevolge artikel 2 Wet AVV algemeen verbindend zijn verklaard. Weliswaar vloeit hieruit voort dat bij wijziging van een algemeen verbindend verklaarde cao-bepaling opnieuw de wettelijke AVV-procedure moet worden gevolgd om ook die wijziging weer algemeen verbindend te doen zijn, maar artikel 7 Wet AVV beïnvloedt niet de werking van het eerdere AVV-besluit, zolang de duur daarvan niet is verstreken of dat besluit niet voortijdig is ingetrokken.

  • Wetsartikelen: 7 AVV
  • Onderwerpen: Gebondenheid
  • Trefwoorden: algemeen verbindendverklaring, dispensatie, einde looptijd, wijziging cao en daad van materiële wetgeving