Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Connexxion
Rechtbank Midden-Nederland, 22 september 2010
ECLI:NL:RBUTR:2010:BO2907

werknemer/Connexxion

Afwikkeling beëindigingsregeling bestuurder Connexxion. Centrale vraag is of partijen wilsovereenstemming hebben bereikt

Werknemer (60 jaar) is per 1 augustus 2001 in dienst getreden van Connexxion. Hij is met ingang van 1 augustus 2001 benoemd tot lid van de raad van bestuur, tevens statutair directeur. Nadat Transdev de nieuwe meerderheidsaandeelhouder is geworden, is de positie van werknemer ter discussie gesteld. Partijen hebben vervolgens een minnelijke regeling getroffen. De voorwaarden waaronder partijen uit elkaar zouden gaan, zijn per september 2008 door alle partijen aanvaard. Werknemer zou een ontslagvergoeding en bonusuitkering krijgen, alsmede een dienstverband op basis van detachering bij Transdev tot aan zijn pensioenleeftijd. De uitwerking daarvan in een vaststellingsovereenkomst moest nog plaatsvinden. Partijen twisten thans over de inhoud van de beëindigingsvoorwaarden. Volgens Connexxion kan de werknemer geen aanspraak maken op het dienstverband bij Connexxion ten behoeve van detachering bij Transdev, omdat over de precieze invulling nog geen overeenstemming was bereikt.

Naar het oordeel van de rechtbank zijn de afspraken die partijen in september 2008 hebben gemaakt voldoende duidelijk over de verplichtingen over en weer om uitgevoerd te kunnen worden. Uit de tekst van de draft blijkt dat partijen zijn overeengekomen dat werknemer als tegenprestatie voor het vrijwillig neerleggen van het voorzitterschap van de raad van bestuur naast een geldbedrag, en erkenning voor zijn verdiensten voor Connexxion in de afgelopen zeven jaar, ook een nieuw dienstverband zou krijgen als speciaal adviseur bij Connexxion. Partijen zijn het er over eens dat de afspraken over het geldbedrag uitgevoerd konden worden. De rechtbank oordeelt dat ook het nieuwe dienstverband in de draft voldoende bepaald is. Partijen hebben immers vastgelegd dat werknemer tegen een bepaald salaris in dienst zou treden bij Connexxion in de functie van speciaal adviseur en dat hij zou worden gedetacheerd bij Transdev ('the Dutch Construction of detachering'). Dat partijen niet meteen hebben vastgelegd welke advieswerkzaamheden werknemer zou gaan verrichten, maakt de overeenkomst niet onuitvoerbaar. Beide partijen hebben gesteld dat hun wil in september 2008 gericht was op het sluiten van een reële nieuwe arbeidsovereenkomst en dat werknemer als adviseur een reële arbeidsprestatie zou gaan leveren waartegenover een beloning zou staan. Op dat punt was dus sprake van wilsovereenstemming. Nu zonder medewerking van Transdev de tewerkstelling niet kan worden gerealiseerd, zal Connexxion worden veroordeeld de schade te vergoeden.