Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Robinson
Rechtbank Noord-Holland (Locatie Haarlem), 21 juli 2011
ECLI:NL:RBHAA:2011:BR4105

werkneemster/Robinson

Ontslag op staande voet HR Manager niet rechtsgeldig. Toewijzing gefixeerde schadevergoeding. Loonbegrip artikel 7:680 lid 1 BW

Werkneemster is op 1 juni 2009 voor bepaalde tijd in dienst getreden van Robinson in de functie van Adviseur Personeel en Arbeid. Het contract is tweemaal verlengd, laatstelijk tot 30 november 2010. Bij brief van 17 juni 2010 heeft Robinson aan werkneemster geschreven dat haar arbeidsovereenkomst niet zal worden verlengd en dat er een nieuwe HR Manager zal worden aangesteld. Na het inwerken van de nieuwe HR manager door werkneemster, zal zij worden vrijgesteld van werkzaamheden. Op 5 oktober 2010 is een conflict op het werk ontstaan tussen werkneemster en haar leidinggevende over het inwerken van de nieuwe HR Manager. Werkneemster heeft vóór het einde van haar formele werktijd het werk verlaten. Robinson heeft haar dezelfde dag op staande voet ontslagen en dit op 8 oktober 2010 bevestigd. Werkneemster beroept zich op de onregelmatigheid van het ontslag en vordert gefixeerde schadevergoeding.

De kantonrechter is van oordeel dat het feit dat werkneemster na het conflict voortijdig het werk heeft verlaten niet een zo dringende reden oplevert dat deze een ontslag op staande voet rechtvaardigt. Dit geldt te meer omdat niet gebleken is dat werkneemster niet meer bereid was haar werk te hervatten. Op Robinson rustte de plicht om te verifiëren of werkneemster daadwerkelijk niet meer van plan was om op het werk te verschijnen, gezien de vergaande consequenties die hieraan verbonden kunnen zijn. Evenmin is gebleken dat werkneemster zich niet heeft gehouden aan afspraken met Robinson, alleen al omdat niet is gebleken dat Robinson afspraken heeft gemaakt met werkneemster. Vast staat dat de arbeidsovereenkomst bij regelmatige opzegging tot 30 november 2010 had behoren voort te duren, zodat de vordering van werkneemster tot betaling van gefixeerde schadevergoeding over de periode van 6 oktober 2010 tot en met 30 november 2010 zal worden toegewezen.

Ten aanzien van de gefixeerde schadevergoeding oordeelt de kantonrechter dat de bijdrage zorgverzekering, werkgeversbijdrage levensloop en niet-genoten vakantieuren onder het loonbegrip van artikel 7:680 lid 1 BW vallen. De pensioenpremie en premie zorgverzekering vallen hier niet onder. Ouderdomspensioen is een premie die de werkgever niet rechtstreeks aan de werknemer verschuldigd is, maar aan het pensioenfonds. Om die reden behoort pensioenpremie niet tot het in geld vastgestelde loon. De vergoeding zorgverzekering betreft een vergoeding van door de werkgever op het loon ingehouden bijdrage zorgverzekering. Vanaf 6 oktober 2009 is er geen loon meer uitbetaald aan werkneemster, en om die reden heeft Robinson vanaf 6 oktober 2009 geen bijdrage zorgverzekering ingehouden. Werkneemster kan uiteraard geen aanspraak maken op vergoeding van bedragen die niet zijn ingehouden.