Naar boven ↑

Rechtspraak

werkgeefster/werkneemster
Rechtbank Amsterdam, 19 mei 2011
ECLI:NL:RBAMS:2011:BU1589

werkgeefster/werkneemster

Ontbinding arbeidsovereenkomst. Niet meewerken aan re-integratie kan interieurverzorgster door haar geestelijke gezondheid niet worden verweten. C=1

Werkneemster is in dienst als interieurverzorgster. Op 28 oktober 2010 heeft zij zich ziek gemeld. Nadat de bedrijfsarts heeft geoordeeld dat werkneemster weer aan het werk kan, verschijnt zij niet op het werk. In januari 2011 is werkneemster op diverse afspraken bij de bedrijfsarts niet verschenen. Werkneemster heeft werkgeefster beschuldigd van fraude en oplichting, doodsbedreiging, diefstal, poging tot moord, smaad en deelname aan een criminele organisatie. Thans verzoekt werkgeefster ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Omdat beide partijen ontbinding van de arbeidsovereenkomst wensen, zal de arbeidsovereenkomst worden ontbonden. Bij de mondelinge behandeling van het verzoekschrift is gebleken dat werkneemsters geestelijke gezondheid ernstig te wensen overlaat. Het is duidelijk dat zij niet heeft meegewerkt aan vaststelling van haar ziektebeeld en aan haar re-integratie, maar dit kan, geheel of gedeeltelijk, aan haar ziekte te wijten zijn en kan als zodanig niet zonder meer aan haar worden verweten. Van werkgeefster had verwacht mogen worden dat zij door middel van de arbodienst, waarmee zij een contract heeft, stappen zou hebben ondernomen om tot een juiste beoordeling van werkneemsters geestelijke gezondheid te komen. Ook wordt werkgeefster verweten dat zij niet adequaat heeft gereageerd op de mededeling van de bedrijfsarts dat de ziekte van werkneemster te maken had met conflicten op het werk. Aangenomen wordt dat werkneemster geen verwijt kan worden gemaakt van de ontstane situatie. Volgt ontbinding met C=1 (€ 3.800 bruto).