Naar boven ↑

Rechtspraak

Stichting Aafje Huizen Zorghotels/werknemer
Rechtbank Rotterdam, 22 december 2011
ECLI:NL:RBDOR:2011:BV0270

Stichting Aafje Huizen Zorghotels/werknemer

Disfunctioneren en vertrouwensbreuk nieuw aangestelde teamleider Stichting Aafje onvoldoende aannemelijk. Verbeterpunten hadden beter inzichtelijk gemaakt moeten worden. Afwijzing ontbindingsverzoek

Werknemer is sinds 1 juli 2005 in dienst van (de rechtsvoorgangster van) Stichting Aafje, laatstelijk in de functie van manager database en applicatiebeheer. Nadat deze functie is vervallen heeft hij gesolliciteerd op de functie van teammanager zorg en diensten. Na een assessment gaat hij deze functie per 18 april 2011 vervullen. Thans verzoekt Stichting Aafje ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Hiertoe wordt aangevoerd dat er onder leiding van werknemer sprake is van een lagere productie, een teruglopende productiviteit, een hoger ziekteverzuim, te weinig ingezette uren en een teruglopend resultaat, terwijl het team van 1 januari 2011 tot en met 31 maart 2011 wel goed heeft gepresteerd. Werknemer is meermaals aangesproken op zijn functioneren als teammanager en met hem zijn verbeterpunten besproken. Vrijwel alle teamleden hebben het vertrouwen in werknemer volledig verloren, nu hij als teamleider vaak onbereikbaar is, niet laat weten waar hij zich bevindt en niet adequaat inspeelt op bijvoorbeeld roostertechnische problemen. Stichting Aafje biedt een vergoeding aan van € 7.161,75 bruto.

De kantonrechter oordeelt als volgt. De financiële slechte resultaten door het gestelde disfunctioneren van werknemer zijn niet aannemelijk. De overgelegde cijfers laten namelijk per team veel verschillen over de maanden zien. Ook zijn de onderlinge verschillen in sommige gevallen erg groot. Het had op de weg van Stichting Aafje gelegen om werknemer gericht te sturen ten aanzien van de slechte resultaten en inzichtelijk te maken welke verbeterpunten van werknemer werden verwacht. Uit de overgelegde gespreksverslagen blijkt echter geen sturing op de cijfers, maar veeleer sturing op de houding en het gedrag van werknemer voor wat betreft zijn aanwezigheid, communicatie en zichtbaarheid. Blijkens het assessmentrapport van werknemer wist Stichting Aafje dat hij de nodige aandachtspunten had op het 'intermenselijke' vlak. Dat er in het team van werknemer veel onrust is ontstaan en dat de teamleden geen vertrouwen meer in werknemer hebben, is door Stichting Aafje op geen enkele wijze inzichtelijk gemaakt. Volgt afwijzing van het ontbindingsverzoek.