Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Stichting Hogeschool van Amsterdam
Rechtbank Amsterdam, 18 januari 2012
ECLI:NL:RBAMS:2012:BV1437

werknemer/Stichting Hogeschool van Amsterdam

Schorsing opleidingsmanager Hogeschool van Amsterdam na disfunctioneren en onvoldoende beoordeling opleidingen bij tussentijdse interne audit. Afwijzing wedertewerkstelling. Klokkenluidersregeling niet van toepassing

Werknemer (51 jaar) is sinds 1 november 2006 als opleidingsmanager in dienst van de Hogeschool van Amsterdam (HvA ). Bij een interne audit in het kader van de kwaliteitszorg van de HvA is in 2011 geconstateerd dat de opleiding Trade Management Asia (TMA), waar werknemer als opleidingsdirecteur mede voor verantwoordelijk is, als enige opleiding binnen de HvA niet aan de criteria voor accreditatie voldoet. Op 29 november 2011 is aan werknemer kenbaar gemaakt dat vanwege disfunctioneren en gebrek aan vertrouwen sprake is van een blijvend verstoorde arbeidsverhouding tengevolge waarvan de HvA de arbeidsovereenkomst met werknemer wil beƫindigen. Op 2 december 2011 is door de HvA op een time-out aangedrongen. Op 21 december 2011 is een artikel in de Telegraaf gepubliceerd waarin werknemer wordt geciteerd, die vertelt dat hij de HvA waarschuwde voor onregelmatigheden en dat moest bekopen met ontslag. Op 28 december 2011 is werknemer geschorst. Thans vordert hij wedertewerkstelling.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Na kritiek op het functioneren van werknemer is geen verbetertraject afgesproken. Vanaf medio juni 2010 heeft werknemer zich echter weinig coƶperatief opgesteld met betrekking tot de gerechtvaardigde wens van de HvA om met hem tot resultaatafspraken te komen. Bij de toetsing van het schorsingsbesluit moet niet uit het oog worden verloren in welke context de HvA haar besluit heeft genomen. De kwaliteit van HBO opleidingen ligt onder vuur. Van het management van de HvA mag worden verwacht dat ze na de negatieve beoordeling van de opleidingen snel en effectief optreedt.

De handelswijze van werknemer vanaf oktober 2011 lijkt, hoe begrijpelijk ook, mede bedoeld te zijn om door het diskwalificeren van het management gerechtvaardigde kritiek van dat management op zijn eigen functioneren verdacht te maken. Door zijn keuze voor deze strijdlustige koers heeft hij er aan bijgedragen dat de kans op een goede samenwerking tussen hem en het management van HvA aanzienlijk is verkleind. Gelet op de intensieve verbetertrajecten die binnen de opleidingen IM en TMA moeten worden ingezet ten behoeve van een positief resultaat in het accreditatieproces staat op dit moment de voortgang van de werkzaamheden bij de HvA er daarom aan in de weg dat werknemer zijn werkzaamheden hervat.

Op voorhand valt overigens niet in te zien op grond waarvan de klokkenluidersregeling binnen de HvA op werknemer van toepassing zou zijn. Klokkenluiden wordt in die regeling omschreven als het extern bekend maken van vermoedens van illegale of immorele praktijken, die plaatsvinden onder verantwoordelijkheid van de werkgever waarbij een groot maatschappelijk belang of instellingsbelang in het geding is. Niet aannemelijk is dat hetgeen werknemer naar eigen zeggen aan de kaak heeft willen stellen in zijn brieven aan eerst de domeinvoorzitter, toen rector en vervolgens in het interview in de Telegraaf is aan te merken als immorele of illegale praktijken waarbij een groot maatschappelijk of instellingsbelang in het geding is. Volgt afwijzing van de vordering tot wedertewerkstelling.