Naar boven ↑

Rechtspraak

ABN AMRO Bank NV/werknemer
Rechtbank Noord-Holland (Locatie Alkmaar), 19 augustus 2009
ECLI:NL:RBALK:2009:BV7014

ABN AMRO Bank NV/werknemer

Ontslag op staande voet na het in strijd met de gedragsregels opnemen van geld van de hostpasrekening van ABN AMRO is een te ver gaande sanctie. Er is onvoldoende van opzet tot het plegen van fraude gebleken

Werknemer is sinds 1979 in dienst van ABN AMRO als klant/verkoopadviseur. Hij is op 27 augustus 2008 op staande voet ontslagen. ABN AMRO voert aan dat werknemer tot tweemaal toe onbevoegd en voor eigen gebruik geld heeft opgenomen met de zogenaamde hostpas van de hostpasrekening van zijn kantoor, terwijl hij wist dat deze hostpas alleen mag worden gebruikt voor proefopnames bij de geldautomaat, waarna deze bedragen direct weer moeten worden teruggestort, of om in incidentele gevallen geld op te nemen voor klanten. Het voorwaardelijk ontbindingsverzoek is afgewezen (zie AR 2012-0189). Werknemer is wedertewerkgesteld. Thans verzoekt ABN AMRO voor recht te verklaren dat het ontslag op staande voet terecht is gegeven en dat de arbeidsovereenkomst tussen partijen per 27 augustus 2008 beëindigd is.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Voldoende vast staat dat de eerste geldopname een ‘ongeluk’ betrof. Werknemer dacht geld op te nemen van zijn eigen spaarrekening. De pas van die rekening lijkt veel op de hostpas en de pincodes zijn gelijk. Bovendien heeft iedere medewerker zicht op de hostrekening en wordt deze iedere dag gecontroleerd. Eventuele debetstanden zijn eenvoudig te herleiden tot de betreffende opname, en de daarvoor gebruikte hostpas. Een bedrag van € 40 verduisteren ligt niet voor de hand. Ten aanzien van de tweede opname met de hostpas heeft werknemer erkend dat hij welbewust in strijd met de regels een geldopname voor privégebruik heeft gedaan. Zijn salaris was nog niet gestort en werknemer zag geen andere mogelijkheid om een parkeergarage uit te komen. Werknemer had hiervoor een andere oplossing kunnen zoeken. Dat werknemer dit niet heeft gedaan is kwalijk, maar er is onvoldoende van opzet tot het plegen van fraude gebleken. Het is niet komen vast te staan dat werknemer zichzelf heeft willen bevoordelen. Daarbij wordt in aanmerking genomen zijn lange staat van dienst waarbij werknemer al vele jaren de beschikking heeft over een hostpas waarmee nooit eerder onregelmatigheden zijn geconstateerd en dat het om een relatief gering bedrag gaat. Ontslag op staande voet is in dit geval een te ver gaande sanctie. Volgt afwijzing van de vorderingen.