Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Akkermans & Partners Pensioen Netwerken BV
Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 28 maart 2012
ECLI:NL:RBBRE:2012:BW3194

werknemer/Akkermans & Partners Pensioen Netwerken BV

Geslaagd beroep op dwaling bij overeenkomen salarisvermindering. Kort na salarisvermindering is dienstverband beëindigd. Kritiek op functioneren is bewust verzwegen

Werknemer is op 1 maart 2008 in dienst getreden van A&PPN in de functie van commercieel directeur. In overleg met werknemer is vanwege slechte financiële resultaten zijn vaste inkomen teruggebracht naar een variabele beloning. In september 2010 is de arbeidsovereenkomst van werknemer op verzoek van A&PPN ontbonden. Aan het verzoek zijn het disfunctioneren van werknemer en slechte bedrijfseconomische omstandigheden ten grondslag gelegd. Het verzoek is toegewezen op grond van de slechte financiële positie. Thans stelt werknemer dat A&PPN hem heeft bewogen om akkoord te gaan met salarisvermindering door opzettelijk mede te delen dat er zeker tot medio 2012 gewerkt zou worden aan een uitbouw van de onderneming, terwijl zij opzettelijk heeft verzwegen dat sprake was van substantiële kritiek op zijn functioneren, in die zin dat hij er rekening mee diende te houden dat het dienstverband voortijdig zou worden beëindigd. Hij vordert betaling van achterstallig salaris ter hoogte van het bedrag van de salarisvermindering.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Hoewel werknemer op de hoogte was van de financiële zaken van de onderneming, is niet aannemelijk dat dit aan het functioneren van werknemer te wijten is. Verder is ook niet gebleken dat werknemer ten tijde van de gesprekken die hebben geleid tot wijziging van zijn beloning wegens zijn functioneren diende te vrezen voor een beëindiging van zijn dienstverband op korte termijn. Voldoende aannemelijk is dat werknemer de overeenkomst niet had ondertekend wanneer hij had geweten dat A&PPN kort nadien aan hem zou voorstellen om de arbeidsovereenkomst wegens onvoldoende functioneren te beëindigen en, toen hij daar niet in meeging, bij de kantonrechter om ontbinding daarvan zou verzoeken. Het beroep op dwaling slaagt. De vordering tot betaling van achterstallig loon wordt toegewezen.