Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Broadside Marine LTD
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 21 augustus 2012
ECLI:NL:GHLEE:2012:BX5427

werknemer/Broadside Marine LTD

Ontslag op staande voet stewardess aan boord van een boot wegens niet-verantwoorde scheepscreditcardopnamen en harddrugsgebruik en -bezit. Omvang schadevergoeding

Werkneemster is in dienst van BM als stewardess/deckhand op het jacht tegen een brutosalaris van US 3000 per maand, plus kost en inwoning op een jacht. Op de arbeidsovereenkomst is het recht van de Nederlandse Antillen van toepassing verklaard. Werkneemster was verantwoordelijk voor de boekhouding en beschikte over de creditcard waarmee de kosten voor het jacht betaald moesten worden. Op 18 september 2009 is werkneemster met de fiets ten val gekomen in Panama. Zij is opgenomen geweest in een ziekenhuis, waarvan de kosten door BM zijn betaald. Op zaterdag 10 oktober 2009 heeft werkneemster aan de directeur van BM en diens partner verteld dat zij aan cocaïne verslaafd was. In het ziekenhuis heeft de politie drugs en naalden aangetroffen in haar tas en haar gearresteerd. Met behulp van een door BM betaalde advocaat is het voorarrest van werkneemster op 16 oktober 2010 opgeheven en is zij op 17 oktober 2010 naar Nederland gevlogen, op kosten van BM. BM heeft werkneemster op 10 oktober 2010 op staande voet ontslagen wegens drugsgebruik. BM heeft in eerste aanleg een verklaring voor recht gevorderd dat werkneemster onrechtmatig jegens BM heeft gehandeld door, kort gezegd, harddrugs te gebruiken op het jacht. Voorts heeft zij terugbetaling van diverse voorgeschoten bedragen, evenals vergoeding voor niet-verantwoorde opnamen met de bedrijfscreditcard c.q. de ten behoeve van het jacht aan werkneemster gedane betalingen gevorderd. De vorderingen zijn grotendeels toegewezen.

Het hof oordeelt als volgt. Werkneemster voert in hoger beroep aan dat zij recht heeft op loon vanaf 18 september 2009, daar het fietsongeval moet worden aangemerkt als een bedrijfsongeval. Het hof oordeelt dat dit niet het geval is. Niet geoordeeld kan worden dat de fietstocht naar een restaurant ‘in de uitoefening van haar werkzaamheden als boekhoudster’ lag. Deze grief faalt derhalve.

Het hof oordeel voorts dat haar harddrugsbezit en harddrugsgebruik tijdens en buiten werktijd, mede aan boord van de DVC jegens BM onrechtmatig is en haar schadeplichtig maakt, zodat zij de schade dient te vergoeden. De niet-verantwoorde creditcardopnamen komen grotendeels voor haar rekening en risico.