Rechtspraak
Rechtbank Den Haag (Locatie 's-Gravenhage), 12 juli 2012
ECLI:NL:RBSGR:2012:BX6775
werkneemster/The Greenery B.V.
Werkneemster is eind mei 2009 door Olympia Uitzendbureau als uitzendkracht tewerkgesteld bij The Greenery. Werkneemster was hoofdzakelijk werkzaam in de functie van paprikasorteerder. Op 24 juli 2009 heeft werkneemster zich, op aanraden van haar huisarts, ziek gemeld vanwege pijnklachten in haar linkerpols. Werkneemster is hieraan geopereerd. In de onderhavige deelgeschilprocedure stelt werkneemster The Greenery aansprakelijk voor de schade als gevolg van de gezondheidsklachten. Ze stelt dat ze veel pijn lijdt en haar linkerhand niet tot nauwelijks kan gebruiken. Daarnaast ervaart ze psychische klachten waarvoor zij onder behandeling is van een psycholoog.
De kantonrechter oordeelt als volgt. Het onderhavige geschil omtrent de aansprakelijkheidsvraag leent zich voor behandeling in een deelgeschilprocedure. Werkneemster heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de op 24 juli 2009 bestaande klachten zijn ontstaan tijdens de uitoefening van de werkzaamheden bij The Greenery. Uit de medische stukken blijkt dat de aandoening De Quervain – hoewel de exacte oorzaak nog steeds onbekend is – ontstaat door repeterende bewegingen van een vuistgreep gekoppeld aan ongewone polsposities. Hiervan was tijdens het werk als paprikasorteerder sprake. Niet aannemelijk is dat werkneemster al voordat zij bij The Greenery ging werken, last van polsklachten had.
Ten aanzien van de schending van de zorgplicht wordt het volgende overwogen. De in het door werkneemster overgelegde Saltsa-rapport opgenomen normen zullen bij beoordeling van de schending van de zorgplicht tot uitgangspunt worden genomen. Het Saltsa-rapport betreft een Europees onderzoeksproject dat is uitgevoerd door het Coronel Instituut voor Arbeid, Milieu en Gezondheid, Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam. In het rapport worden elf specifieke aandoeningen en klachtensyndromen die onder de noemer RSI vallen (in het rapport genoemd: aandoeningen aan het bewegingsapparaat in de bovenste extremiteit (ABBE’s)) beschreven, waaronder de aandoening De Quervain. Er worden criteria voor het vaststellen van de aanwezigheid en de arbeidsgerelateerdheid van de ABBE’s gegeven. De factor beweging (herhaling) betreft een van de fysieke factoren die in het Saltsa-rapport als indicator voor de bepaling van de arbeidsgerelateerdheid van een ABBE wordt genoemd. Daarnaast worden in het rapport niet-fysieke factoren genoemd, waarbij het rapport vermeldt dat bekend is dat de aanwezigheid hiervan op het werk het risico op het ontwikkelen van een ABBE bij aanwezigheid van fysieke risicofactoren verhoogt.
Werkneemster heeft in de periode van eind mei tot eind juli 2009 gedurende het grootste gedeelte van de dag, namelijk langer dan 4 uur, repetitieve werkzaamheden verricht. Nu niet binnen elke 60 minuten maar pas na twee uur werken werd gepauzeerd, is sprake is geweest van te weinig hersteltijd. Gelet hierop is de kantonrechter, anders dan arbeidsdeskundige De Roo, van oordeel dat The Greenery onvoldoende invulling heeft gegeven aan de op haar rustende zorgplicht. Dat The Greenery, zoals zij naar voren heeft gebracht, een risico-inventarisatie heeft laten verrichten en zich vanaf 2008 richtte op het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe machines, maakt dit niet anders.
The Greenery is gehouden de schade die in (medische en) juridische zin in voldoende causaal verband staat met de klachten die ten tijde van de uitval van werkneemster op 24 juli 2009 bestonden, te vergoeden. Wel wordt opgemerkt dat werkneemster heeft erkend dat in verband daarmee nog nader (medisch) onderzoek nodig is. De klachten van werkneemster zijn na haar uitval immers verergerd en thans is nog onduidelijk of die verergering eveneens voor rekening van The Greenery dient te komen.