Rechtspraak
Rechtbank Amsterdam, 5 december 2012
ECLI:NL:RBAMS:2012:BY5995
werknemers c.s./Connexxion Taxi Services B.V.
Drie werknemers (twee chauffeurs en een telefoniste) zijn in dienst van Stadsmobiel ten behoeve van het Aanvullend Openbaar Vervoer (hierna: AOV). Op hun arbeidsovereenkomst is de algemeen verbindend verklaarde CAO Taxivervoer 2009-2013 van toepassing. De gemeente Amsterdam heeft besloten de concessie voor het AOV aan Connexxion te gunnen. De CAO Taxivervoer (waar ook Connexxion onder valt) bepaalt dat in geval van contractovername de verkrijgende contractpartij 75% van de betrokken werknemers een schriftelijk baanaanbod doet, waarbij ten minste het aantal contracturen, de contractduur, datum in dienst en de inhoud van de functie, die de werknemer bij de overdragende werkgever heeft, gelijk blijven. Werknemer 1 heeft zich in juni 2012 ziek gemeld vanwege een hartinfarct. Een cardioloog en de bedrijfsarts hebben vastgesteld dat werknemer zijn werk op termijn weer zal kunnen uitvoeren. Werknemer 2 heeft op een vragenlijst ingevuld dat hij vanwege chronische vermoeidheid en nachtblindheid ernstige problemen met wisseldiensten zou hebben. Werkneemster 3 is vanaf 21 januari 2012 gedeeltelijk arbeidsongeschikt als gevolg van zwangerschapsgerelateerde klachten. Thans is in geschil of sprake is van een overgang van onderneming en of Connexxion gehouden is de drie werknemers een baanaanbod te doen.
De kantonrechter oordeelt als volgt. Van een overgang van onderneming is geen sprake. Connexxion heeft geen activa van Stadsmobiel overgenomen en het enkele feit dat Connexxion de gunning heeft gewonnen is onvoldoende. Dat Connexxion op grond van de cao gehouden is 75% van de werknemers van Stadsmobiel een baanaanbod te doen en dat heeft gedaan, maakt dit niet anders. Naleving van de cao kan niet meebrengen dat dus sprake is van overgang van onderneming.
Partijen twisten over de uitleg van lid 1.1c van Bijlage 3, in die zin dat volgens Connexxion alleen een baanaanbod moet worden gedaan aan een op de peildatum arbeidsongeschikte werknemer van wie vaststaat dat deze binnen 104 weken terugkeert in eigen werk. Volgens de werknemers en Stadsmobiel hoeft niet meer dan een mogelijkheid daartoe aanwezig te zijn. Geoordeeld wordt dat de bepaling dient te worden uitgelegd conform de cao-norm. De mogelijkheid van terugkeer dient vast te staan, niet de terugkeer zelf. Op de peildatum 30 maart 2012 waren werknemer 1 en 2 niet arbeidsongeschikt, zodat zij een baanaanbod moeten krijgen. Werkneemster 3 was op de peildatum wel arbeidsongeschikt en het is thans onvoldoende duidelijk of zij binnen 104 weken het werk kan hervatten. Haar hoeft derhalve geen baanaanbod te worden gedaan.