Rechtspraak
werkneemster/werkgever c.s.
Werkneemster (53 jaar) is sinds 1997 in dienst, laatstelijk als administratief ondersteuner bij een onderneming die zich voornamelijk richt op het verzorgen van hypotheken en het verstrekken van hypotheekadvies. Na verkregen toestemming is de arbeidsovereenkomst van werkneemster wegens bedrijfseconomische redenen opgezegd. Zij stelt dat de opzegging is gebaseerd op een valse of voorgewende reden en dat de opzegging kennelijk onredelijk is. Voorts beroept zij zich op het gevolgencriterium.
De kantonrechter oordeelt als volgt. Van een valse of voorgewende reden is geen sprake. Het afspiegelingsbeginsel is op de juiste wijze toegepast. De functie van administratief ondersteuner is terecht niet onderling uitwisselbaar verklaard met die van telefoniste/receptioniste. Ten aanzien van het gevolgencriterium wordt overwogen dat werkneemster wel had moeten ingaan op het aanbod van werkgever om gebruik te maken van het netwerk van werkgever. Dit wil evenwel niet zeggen dat werkneemster dan sneller aan een baan was gekomen. Het kost werkneemster veel moeite om aan andere passende arbeid komen, getuige de vele sollicitaties die zij, zonder resultaat, heeft verricht en waarvan de vele tientallen voorbeelden zijn overgelegd. De getroffen voorzieningen voor werkneemster zijn, mede gelet op de lengte van het dienstverband en haar leeftijd, te mager. De opzegging is derhalve kennelijk onredelijk.
De schadevergoeding wordt begroot aan de hand van de door het Hugo Sinzheimer Instituut (HSI) in gebruik gegeven – en van algemene bekendheid zijnde – site hoelangwerkloos.nl, op grond waarvan werkneemster naar verwachting 386 dagen werkloos zal blijven en een kans van 52% op uitstroom naar de arbeidsmarkt heeft. Een schadevergoeding van 13 maanden aanvulling op het laatstverdiende loon is geïndiceerd. Het verweer van werkgever dat er geen financiële ruimte is voor betaling van een vergoeding wordt, gelet op de omzetcijfers, verworpen.