Naar boven ↑

Rechtspraak

Enexis B.V./werkneemster
Rechtbank Limburg, 8 maart 2013
ECLI:NL:RBLIM:2013:BZ6277

Enexis B.V./werkneemster

Ontbinding arbeidsovereenkomst. Nieuwe leidinggevende heeft kritiek op het functioneren van werkneemster, waarna de arbeidsrelatie ernstig verstoord is geraakt. C=0,5

Werkneemster is sinds 1986 in dienst van Enexis als inkoper. In 2010 is kritiek ontstaan op haar functioneren en in 2011 is haar functioneren onvoldoende beoordeeld. Thans verzoekt Enexis ontbinding van de arbeidsovereenkomst, omdat de arbeidsrelatie tussen werkneemster en haar direct leidinggevende ernstig verstoord is geraakt als gevolg van de geuite kritiek op het functioneren. Werkneemster heeft zich ziek gemeld. Het voeren van gesprekken en mediation heeft niet tot een oplossing geleid.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Medische gegevens over de arbeidsongeschiktheid van werkneemster ontbreken. Niet is gebleken dat het ontbindingsverzoek verband houdt met de arbeidsongeschiktheid, zodat het beroep op de reflexwerking van het opzegverbod wordt verworpen. Duidelijk is dat er vrijwel tegelijk met het aantreden van een nieuwe leidinggevende een verschil van inzicht is ontstaan over de wijze waarop werkneemster haar functie zou dienen te vervullen. Opvallend is dat de verstoring in de relatie tussen de direct betrokkenen daarna sterk verergerde door een verschil van inzicht over de wijze waarop over het eigenlijke probleem gecommuniceerd diende te worden, hetgeen op zichzelf een zo mogelijk nog groter probleem creëerde en waardoor het conflict steeds meer op scherp gezet is. De kloof tussen partijen en het wantrouwen over en weer lijken inmiddels onoverbrugbaar geworden. De arbeidsovereenkomst wordt derhalve ontbonden per 1 juni 2013 om werkneemster nog enige ruimte te geven tot heroriëntatie op een andere toekomst. Ten aanzien van de vergoeding wordt overwogen dat werkneemster een jarenlange goede staat van dienst had. Anderzijds valt op de methoden die zij koos om te reageren op of zich te voegen naar de kritiek van de in juli 2009 aangetreden direct leidinggevende, het nodige aan te merken. Aan werkneemster wordt een vergoeding van € 35.000 bruto toegekend. Met de omvang van de vergoeding, die tot stand komt met gebruikmaking van een C-factor juist beneden 0,5, wordt in voldoende mate rekening gehouden met de medeverantwoordelijkheid van Enexis voor het ontstaan en niet adequaat oplossen van het arbeidsconflict.