Naar boven ↑

Rechtspraak

Securitas Beveiliging B.V./werknemer
Rechtbank Noord-Holland, 10 januari 2013
ECLI:NL:RBNHO:2013:BZ6165

Securitas Beveiliging B.V./werknemer

Re-integratie arbeidsongeschikte beveiliger mislukt, doordat diverse opdrachtgevers zich storen aan de werkhouding van werknemer en hem niet meer binnen hun organisatie willen inzetten. Ontbinding na ruim 3,5 jaar arbeidsongeschiktheid. Vergoeding met C=0,5, omdat Securitas is tekortgeschoten in re-integratietraject

Werknemer is in 2001 in dienst getreden van (de rechtsvoorganger van) Securitas als beveiliger. Sinds 9 februari 2009 is hij arbeidsongeschikt. Werknemer heeft in het kader van re-integratie voor diverse opdrachtgevers werkzaamheden verricht. Deze opdrachtgevers hebben allen geklaagd over het functioneren van werknemer en willen hem niet binnen hun organisatie inzetten. Thans verzoekt Securitas de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Hiertoe wordt aangevoerd dat werknemer in oktober 2012 opnieuw is weggestuurd door een klant, waardoor een vruchtbare samenwerking niet meer mogelijk is. Bovendien is werknemer meer dan twee jaar arbeidsongeschikt. Werknemer blijft ongeschikt voor zijn eigen werk en er zijn geen (andere) re-integratiemogelijkheden meer.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Nu de arbeidsongeschiktheid van werknemer al langer dan twee jaar duurt, is het opzegverbod tijdens ziekte niet van toepassing. De arbeidsovereenkomst tussen partijen wordt ontbonden. Op alle objecten waar werknemer in het kader van zijn re-integratie heeft gewerkt, zijn klachten over zijn functioneren en werkhouding geuit. Succesvolle re-integratie is hierdoor niet mogelijk geweest. Nadat werknemer in oktober 2012 opnieuw door een opdrachtgever was weggestuurd, kon in redelijkheid niet meer van Securitas worden gevergd om de re-integratie-inspanningen in het werk als beveiliger nog langer te blijven voortzetten. De stelling van werknemer dat Securitas is tekortgeschoten in haar inspanningen om hem te re-integreren in de functie van beveiliger leidt evenmin tot een andere conclusie. Indien al moet worden aangenomen dat Securitas in dit verband op één of meer punten is tekortgeschoten, blijft overeind dat inmiddels niet (meer) aannemelijk is dat re-integratie in de functie van beveiliger nog reëel is en van Securitas gevergd kan worden. Voor zover werknemer heeft gesteld dat Securitas zich ook had moeten inspannen voor re-integratie in het tweede spoor, kan hij daarin niet worden gevolgd. Deze verplichting bestaat namelijk slechts gedurende de eerste 104 weken van ziekte. Uitgangspunt is dat bij een ontbinding van de arbeidsovereenkomst na (meer dan) twee jaar arbeidsongeschiktheid in beginsel geen vergoeding wordt toegekend. In dit geval is sprake van bijzondere omstandigheden. Het mislukken van de re-integratie is weliswaar grotendeels aan werknemer zelf te wijten, maar ook Securitas heeft steken laten vallen in het re-integratietraject, zo blijkt onder meer uit twee deskundigenoordelen van het UWV. Volgt ontbinding onder toekenning van een vergoeding met C=0,5.