Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Technodak Oldenzaal B.V.
Rechtbank Overijssel, 2 mei 2013
ECLI:NL:RBOVE:2013:BZ9262

werknemer/Technodak Oldenzaal B.V.

Ontslag op staande voet wegens diefstal van oud ijzer. Getuigenverhoor in kort geding. Inhouden loon als voorschot op eventuele schadevergoeding niet toegestaan

Werknemer is sinds 1976 in dienst van Technodak, laatstelijk in de functie van eerste voorman. In de huisregels is bepaald dat het zonder overleg niet is toegestaan eigendommen (zoals materialen en gereedschappen) van Technodak mee te nemen. Werknemer is op 13 maart 2013, nadat hij op 8 maart 2013 staande is gehouden met oud lood in zijn fietstas, op staande voet ontslagen wegens diefstal c.q. verduistering van oud ijzer. Werknemer beroept zich op de vernietigbaarheid van het ontslag op staande voet.

Met Technodak is de kantonrechter van mening dat werknemer op 8 maart 2013 alle gelegenheid heeft gehad melding te maken van het feit dat hij oud lood voor eigen gebruik mee naar huis nam en dat hij hiervan bewust geen melding heeft gemaakt. Vooralsnog acht de kantonrechter de enkele overtreding, voor wat betreft het ongevraagd meenemen van een aantal kilo’s oud lood, onvoldoende om een ontslag op staande voet te kunnen rechtvaardigen. Een andere, minder zware sanctie had meer voor de hand gelegen. Dit is anders indien deze handelwijze meermaals door werknemer is uitgevoerd, zoals Technodak stelt. In dat geval is wel sprake van een dringende reden. Het is aan Technodak om haar stelling te bewijzen. De aard van de kortgedingprocedure verzet zich tegen een uitvoerige bewijsvoering. De kantonrechter heeft voorgesteld om de naaste collega X op zeer korte termijn als getuige te horen. Partijen hebben hiertegen geen bezwaar gemaakt. X, die op de dag van de mondelinge behandeling werkzaam was op een project in Enschede, was binnen het halfuur in het gerechtsgebouw aanwezig om als getuige te worden gehoord. X heeft verklaard dat werknemer dagelijks lood heeft meegenomen. Werknemer is hiermee doorgegaan nadat collega’s hem erop hebben gewezen dat dit niet is toegestaan. Mede gelet op deze getuigenverklaring is de voorlopige inschatting van de kantonrechter dat Technodak in staat is te bewijzen dat werknemer in strijd met het huisreglement, meermaals oud lood van projecten heeft meegenomen zonder hiervan melding te maken aan de daartoe bevoegde persoon. Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat in een bodemprocedure wordt geoordeeld dat het ontslag op staande voet rechtsgeldig is. De loonvordering wordt derhalve afgewezen.

Technodak heeft onder de noemer van sanctie een bedrag van € 2.730,19 bruto ingehouden op het loon van werknemer. Technodak heeft op deze wijze een voorschot willen nemen op een haar eventueel toekomende fictieve schadevergoeding. Deze wijze van eigenrichting wordt in rechte niet getolereerd en genoemd bedrag zal alsnog aan werknemer moeten worden uitgekeerd, vermeerderd met de wettelijke verhoging ex artikel 7:625 BW en vermeerderd met de hierover verschuldigde wettelijke rente.