Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/De Keukenkampioen B.V.
Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 24 april 2013
ECLI:NL:RBZWB:2013:BZ9126

werknemer/De Keukenkampioen B.V.

Ontslag op staande voet verkoper De Keukenkampioen wegens verrichten werkzaamheden in ander bedrijf terwijl sprake is van arbeidsongeschiktheid, is niet rechtsgeldig. Werknemer heeft zich gehouden aan oordeel bedrijfsarts

Werknemer is sinds 2007 in dienst van De Keukenkampioen als verkoper. Op 24 september 2012 heeft hij zich ziek gemeld met nekklachten. De bedrijfsarts heeft vastgesteld dat werknemer 2 tot 3 uur per dag passend werk kan verrichten. Na een anonieme tip heeft De Keukenkampioen Hoffmann Bedrijfsrecherche ingeschakeld om te onderzoeken of juist is dat werknemer elders werkzaamheden verricht. Uit waarnemingen is gebleken dat werknemer op twee dagen – zo op het oog – rugbelastende activiteiten heeft ontplooid in het bedrijf van zijn schoonvader. Werknemer is op staande voet ontslagen. Thans beroept werknemer zich op de vernietigbaarheid van het ontslag.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Werknemer heeft zich steeds aan de beoordeling van de bedrijfsarts gehouden en overeenkomstig de aangegeven belasting werkzaamheden voor De Keukenkampioen verricht. Beide partijen hebben zich indertijd met het oordeel van de bedrijfsarts verenigd, immers een second opinion of een deskundigenbericht bij het UWV is niet aangevraagd. De Keukenkampioen koppelt aan de beoordeling door de bedrijfsarts niet alleen dat werknemer op zijn werkdagen 2 tot 3 uur per dag werkzaamheden verricht, maar leest daarin ook dat werknemer naar vermogen zou blijven werken en pas naar huis zou gaan ‘als het niet meer zou gaan’. Die afspraak volgt echter niet uit het verslag van de bedrijfsarts. Het is in zijn algemeenheid ook niet wenselijk als de mate van belastbaarheid aan de arbeidsongeschikte medewerker wordt overgelaten. Niet uit te sluiten is dat deze door onkunde zijn situatie onjuist beoordeelt of door omstandigheden op het werk een niet verantwoorde keuze maakt. Het enkele feit dat werknemer uit eigen beweging niet meer is gaan werken of langer is blijven werken dan aangegeven in het verslag van de bedrijfsarts kan daarom in beginsel geen reden zijn voor een ontslag op staande voet.

De kantonrechter is van oordeel dat werknemer over de activiteiten voor zijn schoonvader had moeten spreken. Dit zwijgen rechtvaardigt echter nog niet een ontslag op staande voet. De Keukenkampioen was bekend met het bedrijf van de schoonvader en mogelijke activiteiten van werknemer daarin. Ook zij had dit onderwerp ter sprake kunnen brengen. Bovendien had zij ervoor kunnen kiezen om na een anonieme melding over deze activiteiten van werknemer daarover hetzij rechtstreeks met werknemer in gesprek te gaan, dan wel via de bedrijfsarts een nieuw oordeel over de belastbaarheid te vragen of via de bedrijfsarts naar verdere activiteiten te vragen. Volgt toewijzing van de loonvordering en de vordering tot wedertewerkstelling.