Rechtspraak
Rechtbank Midden-Nederland (Locatie Utrecht), 17 juli 2013
ECLI:NL:RBMNE:2013:2748
Stichting Administratiekantoor Motek Medical/werknemer
Werknemer is eind 2010 in dienst getreden van Motek Medical BV als chief executive officer. Onderdeel van het beloningspakket zijn aandelen. Bij brief van 27 april 2012 heeft werknemer zijn dienstverband opgezegd. Tussen Stichting Administratiekantoor Motek Medical en werknemer is in geschil of werknemer als ‘good leaver’ of als ‘bad leaver’ dient te worden aangemerkt.
De kantonrechter oordeelt als volgt: blijkens punt 7.3 van de akte van aandelenoverdracht en vaststelling administratievoorwaarden moet onder een ‘good leaver’ worden verstaan een werknemer die met toestemming van de vennootschap vertrekt of op verzoek van de vennootschap en met haar instemming vertrekt. Onder een ‘bad leaver’ moet worden verstaan een werknemer die op eigen initiatief en zonder toestemming van de vennootschap vertrekt.
Uitgangspunt dient te zijn dat ten aanzien van de arbeidsovereenkomst in principe door ieder der partijen steeds mag worden opgezegd. Dit beginsel geldt al vanaf 1907. Zie Kamphuizen (De collectieve en individuele arbeidsovereenkomst, Universitaire Pers Leiden, 1956) die de bevoegdheid op te zeggen zelfs 'het grote beginsel ten aanzien van arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd' noemt. Ten aanzien van de werknemer die opzegt is dit beginsel nog eens geaccentueerd, doordat het verbod voor de werknemer om de arbeidsverhouding op te zeggen ingevolge artikel 6 BBA sinds 1999 uit de wet is geschrapt. De werknemer kan niet gedwongen worden in dienst te blijven.
In dit geval dient het deel van de arbeidsovereenkomst tussen partijen dat is neergelegd in de administratievoorwaarden te worden uitgelegd via de zogenoemde cao-methode. Onvoldoende immers is gebleken dat de werknemer enige invloed zou kunnen uitoefenen op de tekst van de administratievoorwaarden. Uit de tekst van de administratievoorwaarden blijkt dat daarin voorkomen de begrippen 'medewerking', 'met haar instemming', 'overeenstemming' bereiken, en 'zonder toestemming' vertrekken. In het onderhavige geval gaat het om zonder toestemming vertrekken in verbinding met de term 'op eigen initiatief'. Naar het oordeel van de kantonrechter betekent dat dat, nadat de werknemer initiatief heeft getoond om weg te gaan, een reactie van de Stichting Administratiekantoor Motek Medical mag worden verwacht die, voordat het vertrek, - in dit geval de afloop van de opzegtermijn - is ingetreden, het gebrek aan toestemming duidelijk maakt. In dit geval is dat, in het kader van de tussen partijen in acht te nemen redelijkheid en billijkheid, te laat gebeurd. De werkgever heeft immers niet weersproken hetgeen de werknemer bij antwoord heeft aangevoerd ter zake de feitelijke gang van zaken na de opzegging. Het bovenstaande betekent dat de werknemer moet worden gezien als een ‘good leaver’ in de zin van de administratievoorwaarden.