Naar boven ↑

Rechtspraak

SNS Reaal N.V./werknemer
Rechtbank Midden-Nederland (Locatie Utrecht), 23 mei 2014
ECLI:NL:RBMNE:2014:2350

SNS Reaal N.V./werknemer

Werknemer belt veelvuldig met zakelijke telefoons naar 0906-nummer. Verband met autismespectrumstoornis onvoldoende aannemelijk geworden. Ontbinding zonder toekenning vergoeding.

Werknemer is in 2008 in dienst getreden van Zwitserleven. Sinds 2010 is hij in de functie senior jurist in dienst van SNS Reaal, een dochter van Zwitserleven. Binnen SNS Reaal en Zwitserleven geldt een aantal gedragsregels ter zake internet- en e-mailgebruik en het gebruik van de ter beschikking gestelde bedrijfsapparatuur. Onder meer wordt daarin bepaald dat de ter beschikking gestelde laptop en smartphone uitsluitend door de werknemer gebruikt mogen worden in het kader van het verrichten van werkzaamheden. Uit onderzoek is gebleken dat werknemer in februari en maart 2014 veelvuldig met zijn door SNS Reaal ter beschikking gestelde mobiele telefoon (707 keer) en vaste telefoon (508 keer) naar een 0906-nummer heeft gebeld. Het nummer is gelieerd aan een soort flirtsite. De kosten bedragen in totaal ruim € 1.800. Ook heeft hij meerdere malen sites bezocht waarin in de URL het woord seks/sex voorkomt. SNS Reaal verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege een vertrouwensbreuk. Het gedrag van werknemer is door de gestelde stoornis in het autismespectrum mogelijk niet of minder verwijtbaar, maar SNS Reaal is niet bereid aan te nemen dat een en ander uitsluitend berust op naïviteit en dat werknemer niet wist wat hij deed.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Vooropgesteld wordt dat het misbruik van de bedrijfsmiddelen in de vorm en omvang zoals in het onderhavige geval aan de orde, in beginsel een zodanige vertrouwensbreuk oplevert dat ontbinding van de arbeidsovereenkomst gerechtvaardigd is. Een werkgever hoeft dergelijk gedrag van haar werknemer niet te accepteren. Dit kan mogelijk anders zijn als dit gedrag de werknemer niet is te verwijten omdat het een gevolg is geweest van een psychische stoornis. Werknemer heeft slechts een intakeverslag van Scelta uit 2012 in het geding gebracht. Er is geen schriftelijke verklaring van arts, behandelaar of psycholoog ingebracht. Uitgaande van de thans voorhanden zijnde gegevens over de (psychische) gesteldheid van werknemer, is een direct verband tussen de aandoening en het gedrag van werknemer in februari en maart 2014 – dat neigt naar het niet kunnen controleren van bepaalde impulsen c.q. wel obsessief gedrag – onvoldoende aannemelijk geworden. Tot slot wordt ook meegewogen dat SNS Reaal niet wist en ook niet kon vermoeden dat bij werknemer sprake was van een autismespectrumstoornis, omdat werknemer hierover geen informatie heeft verstrekt. Voldoende aannemelijk is dat SNS Reaal als gevolg van het gedrag van werknemer het vertrouwen in hem heeft verloren. Volgt ontbinding zonder toekenning van een vergoeding.