Naar boven ↑

Rechtspraak

General Logistics Systems Netherlands B.V./werknemer
Rechtbank Overijssel (Locatie Enschede), 23 juli 2014
ECLI:NL:RBOVE:2014:4106

General Logistics Systems Netherlands B.V./werknemer

Werknemer met psychotische stoornis weigert medische machtiging af te geven. Ondanks verband met opzegverbod tijdens ziekte, wordt de arbeidsovereenkomst wegens een verstoorde arbeidsrelatie ontbonden. C=1,5.

Werknemer is sinds 2000 in dienst van General Logistics Systems Nederland (hierna: GLS). Hij is werkzaam in de functie loodsmedewerker II. Na een incident op 7 april 2014 (werknemer heeft een collega gevraagd of hij iemand kent die in wapens handelt) weigert werknemer op verzoek van GLS het werk te staken. Uiteindelijk is werknemer door de politie meegenomen. Op 8 april 2014 heeft werknemer zich ziek gemeld. Werknemer heeft aangegeven op 15 april 2014 het werk weer te willen hervatten. De bedrijfsarts heeft aangegeven nadere medische gegevens nodig te hebben om te kunnen adviseren over de arbeids(on)geschiktheid van werknemer. Werknemer blijft, ook nadat de loondoorbetaling is gestopt wegens het niet meewerken aan re-integratie, uit privacyoverwegingen weigeren een medische machtiging af te geven. GLS verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst. GLS stelt dat zij na het incident op 7 april niet tot ontslag is overgegaan, omdat zij het sterke vermoeden had dat het handelen van werknemer is voortgekomen uit een zich bij hem voordoende ziekte. Zij acht het niet verantwoord dat werknemer bij haar op de werkvloer terugkeert nadat duidelijk en medisch is vastgesteld dat de terugkeer verantwoord is, zowel voor werknemer als zijn collega’s.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Het verzoek houdt verband met een opzegverbod. Werknemer staat bij Dimence (een GGZ-instelling waar werknemer opgenomen is geweest) bekend als een zorgmijder met een psychotische stoornis NAO. Het gedrag van werknemer, zijn uitlatingen op de werkvloer, het grote verzet bij zijn arrestatie waarbij hij een agent in zijn onderarm heeft gebeten, zijn hardnekkige weigering aan de bedrijfsarts een machtiging te verschaffen om inzage te verkrijgen in zijn medisch dossier, en zijn onaangekondigde hersteldmelding, zou bij de door Dimence geconstateerde medische beperkingen kunnen passen en kan daardoor mogelijk zelfs geheel worden verklaard. Desondanks wordt de arbeidsovereenkomst ontbonden. Immers, het gedrag van werknemer op 7 en 8 april 2014 heeft zoveel impact op de overige werknemers van GLS gehad dat ieder vertrouwen op een vruchtbare voortzetting van die samenwerking ontbreekt. Nu werknemer van mening blijft dat hij niet arbeidsongeschikt is, is er geen vooruitzicht dat de verstoring van de arbeidsrelatie in de nabije toekomst kan worden weggenomen. Ten aanzien van de vergoeding wordt aanmerkelijk gewicht toegekend aan de in ieder geval door Dimence gediagnostiseerde NAO, dat werknemer geen aanspraak kan maken op doorbetaling van loon tijdens ziekte dan wel aanspraken op re-integratie en het feit dat werknemer tot aan zijn eerste ziekmelding 12 jaar naar alle tevredenheid heeft gefunctioneerd. Er wordt een vergoeding toegekend met C=1,5 (€ 26.847,36 bruto).