Naar boven ↑

Rechtspraak

werkgeefster/X
Rechtbank Gelderland, 4 december 2013

werkgeefster/X

Statutair bestuurder doet voorschotbetalingen aan bouwonderneming, terwijl hij wist of moest weten dat sprake was van een reëel financieel risico. Werkgeefster en bouwonderneming zijn failliet gegaan. Aansprakelijkheid ex artikel 2:9 BW.

X was tot 1 juli 2012 statutair bestuurder van werkgeefster, een dienstverlenende instelling die actief is in de zorg- en welzijnssector. X was lid van de Raad van Bestuur. Per 1 juli 2012 heeft X zijn functie wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd neergelegd. X is verantwoordelijk geweest voor twee bouwprojecten. Hij was gemachtigd tot het accorderen van betalen van ingediende facturen. Werkgeefster is per 2 mei 2012 failliet verklaard. Ook de bouwonderneming die de bouwprojecten uitvoerde, is failliet verklaard. Na het faillissement is vastgesteld dat tijdens het faillissement vooruitbetalingen zijn gedaan in die zin dat facturen zijn betaald voor werk dat (nog) niet was uitgevoerd. X wordt op grond van artikel 2:9 en 6:162 BW aansprakelijk gesteld voor de schade als gevolg van de vooruitbetalingen.

De rechtbank oordeelt als volgt. X heeft niet de voorgeschreven procedure die voor ingediende facturen gold gevolgd. Zo heeft hij facturen laten voldoen zonder voorafgaande goedkeuring. De betalingen zijn gedaan, terwijl X wist dat de bouw in zijn algemeenheid in zwaar weer verkeerde. Onweersproken is ook dat X voorafgaand aan de verstrekking van de opdracht wist dat is gesproken over de (mogelijke) zorgelijke financiële staat van de bouwonderneming. X wist of moest weten dat het vooruit betalen een reëel financieel risico met zich bracht. X heeft erkend dat hij betalingen heeft gedaan, terwijl hem dat uitdrukkelijk is ontraden. X heeft niet met de RvB of met anderen overlegd over de vraag of de betalingen konden worden gedaan. Dit lag, mede gelet op artikel 7 lid 2 van het bestuursreglement, wel op zijn weg nu hij een (potentieel) risicovolle financiële transactie wilde verrichten in afwijking van de daarvoor geldende afspraken. In de gegeven omstandigheden zou een redelijk handelend bestuurder niet handelen zoals X heeft gedaan. X kan een ernstig verwijt worden gemaakt, hetgeen leidt tot aansprakelijkheid ex artikel 2:9 BW. Werkgeefster wordt in de gelegenheid gesteld bij akte een definitieve schadeberekening in het geding te brengen. X wordt in de gelegenheid gesteld te reageren. Volgt aanhouding van de zaak.

  • Instantie: Rechtbank Gelderland
  • Datum uitspraak: 04-12-2013
  • Roepnaam: werkgeefster/X
  • Zaaknummer: C/06/137211 / HA ZA 13-122
  • Nummer: AR-2014-1111