Rechtspraak
Gerechtshof Den Haag (Locatie 's-Gravenhage), 13 januari 2015
ECLI:NL:GHDHA:2015:4
Euroboor B.V./FE Powertools B.V.
Een drietal (hooggeplaatste) werknemers van Euroboor (een verkoop- en verhuurbedrijf van boorgereedschappen) zijn op staande voet ontslagen wegens verdenking van betrokkenheid bij verduistering. In de procedures daarna zijn partijen uiteindelijk tot een schikking gekomen, hetgeen heeft geresulteerd in een ontbinding zonder vergoeding per 1 januari 2010. In november 2009 is door werknemer(s) FE Powertools gekocht. Thans stelt Euroboor zich op het standpunt dat werknemers zich schuldig hebben gemaakt aan onrechtmatige concurrentie. Aan de vorderingen heeft Euroboor het volgende ten grondslag gelegd. Uit het onderzoek van Hoffmann in 2009 is onder meer gebleken dat er een verwisselbare schijf is aangesloten op de computer van de heer Koster, directeur van Euroboor, en dat er een aantal (adres)bestanden op die schijf is gezet. FE Powertools c.s. hebben, met behulp van deze adresbestanden, vervolgens een groot aantal klanten van Euroboor benaderd. FE Powertools is voorts boormachines van BDS gaan verkopen, die aanvankelijk door BDS aan Euroboor werden geleverd. Euroboor verkocht deze machines onder haar eigen huismerk. De boormachines van FE Powertools zijn een exacte kopie van de machines van Euroboor, behoudens de kleur van het frame en de naam van de machine.
Het hof oordeelt als volgt. Uit de door Euroboor overgelegde producties blijkt dat FE Powertools c.s. diverse klanten van Euroboor actief hebben benaderd. Daarmee is nog niet gegeven dat FE Povertools c.s. onrechtmatig hebben gehandeld, zeker niet nu gesteld noch gebleken is dat FE Powertools uitsluitend de klanten van Euroboor heeft benaderd. Om het handelen van FE Powertools als onrechtmatig te kunnen kwalificeren is ook noodzakelijk dat gebruik is gemaakt van vertrouwelijke informatie of specialistische kennis. Euroboor stelt in dit verband dat FE Powertools c.s. gebruik hebben gemaakt van onrechtmatig verkregen (vertrouwelijke) bedrijfs- en adresgegevens van klanten van Euroboor. Het hof is echter van oordeel dit niet is komen vast te staan. Nu FE Powertools c.s. gemotiveerd hebben bestreden dat zij gebruik hebben gemaakt van klantgegevens die door werknemers zijn gekopieerd, en op grond van de overgelegde stukken niet kan worden vastgesteld dat hiervan sprake is geweest, is het hof van oordeel dat deze stelling van Euroboor niet is komen vast te staan. Euroboor heeft op dit punt ook geen bewijs aangeboden. In dit verband acht het hof nog van belang dat, naar FE Powertools – onbestreden – stelt, het gaat om bedrijfs- en adresgegevens, die gemakkelijk zijn terug te vinden, bijvoorbeeld via internet. Voorts acht het hof nog van belang dat werknemers uit hoofde van hun functie bij Euroboor ervan op de hoogte waren welke bedrijven (klanten van Euroboor) mogelijk geïnteresseerd zouden zijn in de producten van FE Powertools. Die kennis was op zichzelf niet vertrouwelijk en het stond hen vrij deze te gebruiken bij het opbouwen van hun nieuwe onderneming.
Euroboor daarentegen handelt onrechtmatig jegens ex-werknemers door zich onnodig negatief en beschuldigend uit te laten over werknemers richting klanten van Euroboor. De vorderingen tot schadevergoeding worden afgewezen, nu niet is komen vast te staan dat werknemers schade hebben geleden.