Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/GroenekruisDomicura Huishoudelijke Hulp B.V.
Rechtbank Limburg (Locatie Maastricht), 27 juni 2016
ECLI:NL:RBLIM:2016:5483

werkneemster/GroenekruisDomicura Huishoudelijke Hulp B.V.

Afwijzing loonvordering en vordering tot wedertewerkstelling langdurig arbeidsongeschikte werkneemster. Termijn loondoorbetalingsverplichting is verstreken en werkneemster is nog steeds arbeidsongeschikt voor de eigen functie.

Werkneemster is sinds 22 november in dienst van Domicura in de functie van huishoudelijke hulp. Op 27 september 2011 is zij volledig arbeidsongeschikt geworden voor het eigen werk. In 2013 is werkneemster een WGA-uitkering toegekend. Op 25 september 2014 heeft het UWV toestemming verleend voor opzegging van de arbeidsovereenkomst. Bij besluit van 23 juli 2015 heeft het UWV aan werkneemster te kennen gegeven dat uit een arbeidsdeskundige herbeoordeling is gebleken dat haar arbeidsongeschiktheidspercentage nog maar 21,76% bedraagt, derhalve minder dan 35%, zodat zij vanaf 24 september 2015 geen uitkering meer zal ontvangen. Werkneemster vordert wedertewerkstelling en loondoorbetaling.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Domicura voert in de eerste plaats aan dat zij de arbeidsovereenkomst bij – niet per aangetekende post verzonden – brief van 6 oktober 2014 (en daarmee binnen de door UWV gegeven toegestane termijn) heeft opgezegd. Werkneemster betwist die opzeggingsbrief te hebben ontvangen en Domicura heeft de ontvangst door werkneemster niet aangetoond. Het dient er in deze procedure voor te worden gehouden dat de opzeggingsbrief werkneemster niet heeft bereikt en dat de arbeidsovereenkomst derhalve nog loopt, nu de termijn om op te mogen zeggen (tot 20 november 2014) reeds is verstreken. Ten aanzien van de gevorderde wedertewerkstelling in het overeengekomen werk voert Domicura aan dat uit alle (recente) medische stukken blijkt dat werkneemster arbeidsongeschikt is ten aanzien van die functie, hetgeen door werkneemster in feite niet wordt betwist. Werkneemster heeft ten aanzien van dit aspect ook geen (medische) gegevens overgelegd die in een andere richting wijzen en ter zitting heeft zij desgevraagd weliswaar te kennen gegeven graag weer aan de slag te willen bij Domicura ‘maar dan wel in aangepast werk’. Het dient er derhalve voor te worden gehouden dat werkneemster thans nog steeds arbeidsongeschikt is voor de eigen functie, zodat dit onderdeel van de vordering niet kan slagen. De loonvordering is eveneens niet toewijsbaar, nu de loondoorbetalingsverplichting van Domicura niet meer aan de orde is. Daarnaast zij opgemerkt dat het spoedeisend belang van werkneemster onvoldoende uit de verf is gekomen.