Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Stichting Lucas Onderwijs
Rechtbank Den Haag (Locatie 's-Gravenhage), 9 september 2016
ECLI:NL:RBDHA:2016:10561

werkneemster/Stichting Lucas Onderwijs

Met de ‘akte van ontslag’ en de ‘akte van benoeming’ is feitelijk bewerkstelligd dat arbeidsongeschikte werkneemster bij werkgever (in het onderwijs) is herplaatst. Geen recht op transitievergoeding of gefixeerde schadevergoeding.

Werkneemster is in 2001 in dienst getreden bij Stichting Lucas Onderwijs. Op 8 juli 2013 heeft werkneemster zich ziek gemeld. Aan werkneemster is vanaf december 2015 een loongerelateerde WGA-uitkering toegekend. Bij ‘akte van ontslag’ van 5 april 2016 heeft Stichting Lucas aan werkneemster met ingang van 1 februari 2016 ontslag verleend op grond van ‘ongeschiktheid voor de functie wegens ziekte of gebrek’. Bij ‘akte van benoeming’ van 22 maart 2016 heeft Stichting Lucas werkneemster in dienst genomen vanaf 1 februari 2016, in de functie van remedial teacher. Werkneemster vordert betaling van de transitievergoeding en een gefixeerde schadevergoeding. Stichting Lucas heeft aangevoerd dat geen sprake is van opzegging, omdat werkneemster per dezelfde datum is herbenoemd. Volgens Stichting Lucas is de arbeidsovereenkomst daarmee voortgezet onder gewijzigde voorwaarden.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Tussen partijen staat niet ter discussie dat op de arbeidsovereenkomst de cao voor het voortgezet onderwijs (hierna: CAO VO) van toepassing is. In artikel 4.2 lid 1 CAO VO is opgenomen dat op de werknemer die wegens arbeidsongeschiktheid geheel of gedeeltelijk verhinderd is arbeid te verrichten de Zavo van toepassing is. Artikel 20 onderdeel i Zavo bepaalt dat, indien bij het onderzoek naar de blijvende ongeschiktheid van de werknemer het UWV van oordeel is dat de werknemer arbeidsgeschikt is voor en herplaatsbaar in zijn eigen betrekking onder andere voorwaarden, dan wel in één of meer andere functies bij de werkgever, het ontslag slechts mogelijk is indien de werknemer direct aansluitend onder die andere voorwaarden in zijn betrekking, dan wel in die andere functie wordt benoemd. Werkneemster heeft niet weersproken dat van een zodanige situatie sprake is. Stichting Lucas heeft, door werkneemster te benoemen in werkzaamheden en een werktijdomvang die passen bij haar belastbaarheid, overeenkomstig de WIA-uitspraak en artikel 20 onderdeel i Zavo gehandeld. Dit leidt tot de conclusie dat van een daadwerkelijke beëindiging van het dienstverband van werkneemster geen sprake is. Met de ‘akte van ontslag’ en de ‘akte van benoeming’ is feitelijk bewerkstelligd dat werkneemster is herplaatst. Dat de term ‘ontslag’ erop lijkt te duiden dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd doet daaraan niet af. Volgt afwijzing van de vorderingen.