Naar boven ↑

Rechtspraak

Trans2day/werknemer
Rechtbank Overijssel (Locatie Zwolle), 17 mei 2022
ECLI:NL:RBOVE:2022:1504
Na afloop van het dienstverband heeft werknemer een hem door werkgever ter beschikking gestelde werkjas niet teruggegeven. Werkgever stuurt een factuur van € 84,25. Werknemer hoeft dit bedrag niet te betalen. Geen afspraak om werkjas in te leveren en werknemer was nog niet in verzuim.

Feiten

Werknemer is in dienst geweest bij werkgever (hierna: Trans2day). Tijdens zijn dienstverband heeft werknemer een jas met de naam van Trans2day ontvangen. Nu het dienstverband is geëindigd, wil Trans2day de jas terug. Werknemer heeft de jas echter niet teruggegeven. Trans2day heeft werknemer een factuur gestuurd, die hij niet heeft betaald. Trans2day vordert betaling van € 84,25 en rente, incassokosten en proceskosten. Werknemer voert aan dat hij nooit met Trans2day is overeengekomen dat hij de jas bij het einde van zijn dienstverband moest teruggeven. Daarnaast heeft hij meerdere malen aangegeven dat Trans2day de jas kon komen halen. Werknemer wil dat de kosten die hij heeft moeten maken om verweer te voeren door Trans2day worden vergoed. Ook wil werknemer dat Trans2day hem en zijn familie met rust laat.

Oordeel

De kantonrechter is van oordeel dat werknemer de factuur niet hoeft te betalen omdat Trans2day  de stelling dat werknemer de jas in bruikleen heeft gekregen en na beëindiging van het dienstverband moest teruggeven niet voldoende heeft onderbouwd. Daar tegenover heeft werknemer  uitvoerig beschreven hoe hij de jas heeft gekregen en niet heeft geleend. Volgens werknemer droeg hij de eerste twee jaar van zijn dienstverband bij Trans2day nog de kleding van Sunstock Holland. Op een gegeven moment vroeg Trans2day of werknemer belang had bij een werkjas. Daarbij is volgens werknemer niet afgesproken dat hij de jas weer moest teruggeven. Het is naar het oordeel van de kantonrechter niet per definitie zo dat gebruikte werkkleding weer moet worden ingeleverd. Bij gebrek aan een grondslag voor de vordering is de vordering afgewezen. Ook als er voor werknemer wel een verplichting zou bestaan om de jas terug te geven, dan kan Trans2day niet zomaar een factuur sturen ter vervanging van het teruggeven van de jas. De arbeidsovereenkomst is beëindigd per 1 augustus 2021. Er bestond geen afspraak dat de jas op die datum moest worden teruggegeven. Op 8 augustus 2021 heeft Trans2day aan werknemer gemaild: “Je kan de jas bij ons terugbrengen op de [adres] te [plaats]. Anders stuur ik de rekening.” Op 15 augustus 2021 heeft Trans2day de factuur gestuurd. Trans2day heeft daarbij nagelaten om werknemer een laatste termijn voor nakoming te geven. Werknemer is dus niet in verzuim geraakt met het teruggeven van de jas. Trans2day kon daarom nog geen schadevergoeding vorderen. De vordering om te bepalen dat Trans2day de familie van werknemer met rust laat, is door werknemer onvoldoende onderbouwd en wordt afgewezen.