Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Xsens Holding B.V.
Rechtbank Overijssel (Locatie Enschede), 30 maart 2018
ECLI:NL:RBOVE:2018:1084

werknemer/Xsens Holding B.V.

Ontslag statutair bestuurder gerechtvaardigd wegens schijn van dubbele agenda en frustratie van een aandelentransactie. Hierdoor kan werknemer geen aanspraak maken op billijke vergoeding en retentiebonussen.

Feiten

Werknemer is op 1 maart 2009 in dienst getreden bij Xsens Holding B.V. (hierna: Xsens). Met ingang van 2 februari 2014 is [verzoeker] benoemd tot statutair bestuurder en per 1 juli 2015 daarnaast tot senior director. Sinds de indiensttreding van werknemer zijn de aandelen van Xsens meermaals in andere handen overgegaan, laatstelijk in die van ON-semiconducters. Laatstgenoemde heeft in 2017 mogelijkheden onderzocht om haar aandelen in Xsens te verkopen. In januari 2017 heeft werknemer een retentiebonusovereenkomst met Xsens getekend, op grond waarvan werknemer recht had op een bonus van 52.763 USD indien hij op 18 september 2017 nog bij Xsens in dienst zou zijn en een bonus van 50.000 USD indien hij op de datum van aandelentransactie nog bij Xsens in dienst was. Beide bonussen zijn toegezegd onder de voorwaarde dat werknemer zich – kort gezegd – behoorlijk diende te opstellen tijdens het verkoopproces van Xsens en tijdens dit proces verantwoording diende af te leggen aan de Senior Vice-President van ON-semiconducters (hierna: X). Op 18 januari 2018 is werknemer door de AvA in zijn hoedanigheid van statutair bestuurder ontslagen en is hem als werknemer ontslag per 1 februari 2018 aangezegd. De reden voor het ontslag is gelegen in de omstandigheid dat werknemer in strijd met zijn informatieplicht jegens X en zijn geheimhoudingsplicht contacten heeft onderhouden met Greenfield Capital Partners (hierna: Greenfield) – een onderneming die wordt gedreven door voormalige eigenaren van Xsens – terwijl Xsens op dat moment met mCube over een eventuele aandelentransactie onderhandelde. Volgens Xsens heeft dit handelen van werknemer geleid tot een vertrouwensbreuk en een verstoorde arbeidsrelatie. Werknemer heeft in zijn ontslag als statutair bestuurder berust en eist thans onder meer betaling van een billijke vergoeding en de voornoemde bonussen.

Oordeel

Ontbinding en billijke vergoeding

De kantonrechter stelt voorop dat werknemer op 13 juni 2017 een waarschuwing van X heeft ontvangen, waarin duidelijk werd gemaakt dat werknemer niet bevoegd was informatie te verstrekken aan en te communiceren met Greenfield over de aandelentransactie van Xsens. Naar het oordeel van de kantonrechter had het werknemer zeker na deze waarschuwing duidelijk moeten zijn dat hij afstand van Greenfield moest houden. Desondanks heeft werknemer eind juli 2017 een lunchafspraak met een van de eigenaren van Greenfield gemaakt en hem een rondleiding gegeven in het gebouw van Xsens. De kantonrechter acht het niet geloofwaardig dat tijdens de lunch en de rondleiding geen zakelijke onderwerpen zijn besproken, temeer nu Greenfield daarvoor een aanbod had uitgebracht. Werknemer heeft hierdoor op zijn minst de schijn over zich afgeroepen een dubbele agenda te hanteren en erop uit te zijn geweest de overname door mCude ten gunste van Greenfield te frustreren. De kantonrechter oordeelt dat deze handelwijze voldoende grond oplevert voor het oordeel dat sprake is van een vertrouwensbreuk en verstoorde arbeidsrelatie, die opzegging op de h-grond dan wel g-grond rechtvaardigt. Gelet op het gebrek aan vertrouwen en het functieniveau, ligt herplaatsing niet in de rede. Voor toekenning van een billijke vergoeding is geen grond. Het verzoek tot toekenning daarvan wordt dan ook afgewezen.

Retentiebonussen

Onder verwijzing naar hetgeen hiervoor met betrekking tot de billijke vergoeding is overwogen, oordeelt de kantonrechter dat werknemer zich niet aan de voorwaarden zoals vastgelegd in retentiebonusovereenkomst heeft gehouden. De vordering wordt dan ook afgewezen.