Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/TOS Ontstoppingsservice B.V.
Rechtbank Rotterdam (Locatie Rotterdam), 11 januari 2019
ECLI:NL:RBROT:2019:256

werknemer/TOS Ontstoppingsservice B.V.

Terecht ontslag op staande voet voor werknemer wegens het maken van camerabeelden van een minderjarige tijdens werkzaamheden. Gedraging is ernstig verwijtbaar. Geen recht op transitievergoeding.

Feiten

Werknemer is sinds 2005 in dienst bij TOS Ontstoppingsservice B.V. (hierna: TOS) als algemeen medewerker en voert ontstoppings- en reparatiewerkzaamheden uit bij klanten van TOS. Een groot deel van de omzet van TOS wordt gegenereerd door onderhoudscontracten met woningcorporaties. In de arbeidsovereenkomst is opgenomen dat het bedrijfsreglement/handboek van TOS deel uitmaakt van de arbeidsovereenkomst. Binnen TOS is daarnaast een gedragscode van toepassing die door werknemer is ondertekend. Op 8 oktober 2018 heeft TOS werknemer op staande voet ontslagen. In de ontslagbrief heeft TOS medegedeeld dat werknemer met de door TOS verstrekte iPad een aantal filmpjes heeft gemaakt die ernstig inbreuk maken op de privacy van klanten van TOS, althans klanten van haar opdrachtgevers. Werknemer heeft verzocht voor recht te verklaren dat het gegeven ontslag op staande voet onrechtmatig is vanwege het ontbreken van een dringende reden. Volgens werknemer is de betreffende opname buiten zijn weten om tot stand gekomen vanwege een defect of storing in de iPad.

Oordeel

De kantonrechter is van oordeel dat werknemer zijn verweer dat sprake is geweest van een onbewuste opname, onvoldoende heeft onderbouwd. Dat betekent dat is komen vast te staan dat werknemer een bewuste opname heeft gemaakt van een schaars geklede bewoonster in een woning waar hij aan het werk was. De kantonrechter is van oordeel dat deze gedraging een dringende reden voor ontslag oplevert. Hiertoe wordt overwogen dat door het zonder noodzaak en zonder medeweten opnames te maken van een persoon in de veilige omgeving van een woning, de privacy van deze persoon ernstig wordt geschonden. De omstandigheid dat die persoon nooit op de hoogte is geweest van het bestaan van die beelden doet daar niet aan af. Evenmin is van belang of er iets met de opnamen wordt gedaan; in de onderhavige zaak is voldoende dat werknemer die mogelijkheid wél had. In de huidige maatschappij, waarin – al dan niet gewenste – afbeeldingen en opnamen van (gedeeltelijk) ontklede personen, in het bijzonder minderjarigen, via sociale media (ongewild en) razendsnel (kunnen) worden verspreid, welke afbeeldingen en opnamen bovendien niet op eenvoudige wijze kunnen worden verwijderd kan niet worden volgehouden dat er ‘niets onaanvaardbaars’ is aan het bewust en heimelijk filmen van een minderjarig meisje dat slechts gekleed is in een slip en een hemdje. Daarbij komt dat werknemer de opnamen heeft gemaakt terwijl hij aan het werk was. Daarmee is niet alleen de privacy van het betrokken meisje in het gedrang gekomen, maar ook de integriteit van TOS. Opdrachtgevers/ klanten van TOS verwachten dat medewerkers van TOS, die worden toegelaten tot privéwoningen om daar hun werkzaamheden te kunnen uitvoeren, van onbesproken gedrag zijn. Met dat doel kent TOS ook een bedrijfsreglement en een gedragscode waarin nog eens expliciet is verwoord dat de privacy van klanten dient te worden gerespecteerd. In dit geval is de kantonrechter van oordeel dat de omstandigheid dat sprake is van een bewust gemaakt opname in samenhang met de constatering dat werknemer geen enkele notie lijkt te hebben van de (on)toelaatbaarheid van de aard van de opname, maken dat de gedraging werknemer ernstig te verwijten valt. Het verzoek om de wettelijke transitievergoeding te betalen wordt afgewezen.