Naar boven ↑

Rechtspraak

Human Forza Group B.V./werkneemster
Rechtbank Rotterdam (Locatie Rotterdam), 19 februari 2019
ECLI:NL:RBROT:2019:1219

Human Forza Group B.V./werkneemster

Werkneemster die uit hoofde van haar functie maar op eigen naam en voor eigen gewin een kandidaat bij een opdrachtgever van werkgever plaatst, handelt ernstig verwijtbaar. Ontbinding op de e-grond, zonder toekenning transitievergoeding. Gedeeltelijke vernietiging concurrentiebeding.

Feiten

Werkneemster is sinds 1 januari 2008 in dienst van Human Forza Group B.V. (hierna: Human Forza) als senior consultant. Uit hoofde van haar functie houdt werkneemster zich onder andere bezig met de werving, selectie en detachering van personeel in de staal- en constructiebranche. In de arbeidsovereenkomst zijn een geheimhoudingsbeding, een nevenactiviteitenbeding, een relatiebeding en een concurrentiebeding opgenomen. Op 2 juli 2018 heeft werkneemster namens Human Forza aan The PFF Group (hierna: PFF) een offerte doen toekomen voor het werven en selecteren van personeel. Werkneemster heeft bemiddeld tussen PFF en een kandidaat voor de functie van accountmanager, hetgeen heeft geleid tot plaatsing van die kandidaat. Werkneemster heeft vervolgens een fee van € 8.973,00 gefactureerd vanuit een onderneming waarvan haar echtgenoot directeur-grootaandeelhouder is. Op 3 december 2018 is werkneemster door Human Forza om opheldering gevraagd. Werkneemster heeft toen erkend de kandidaat niet via en voor rekening van Human Forza te hebben geplaatst bij PFF. Werkneemster is vervolgens geschorst. Human Forza verzoekt de arbeidsovereenkomst tussen partijen te ontbinden op de e- dan wel de g-grond en te bepalen dat werkneemster ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en dientengevolge geen recht heeft op de transitievergoeding. Voorts verzoekt Human Forza werkneemster te veroordelen tot vergoeding van geleden schade. Werkneemster heeft verzocht het concurrentiebeding gedeeltelijk te vernietigen. Aan dit verzoek legt werkneemster ten grondslag dat het concurrentiebeding te breed is geformuleerd, omdat het haar verbiedt om gedurende twee jaar te werken binnen een straal van 50 kilometer van Human Forza in welke functie dan ook.

Oordeel

Ontbindingsverzoek

Met Human Forza is de kantonrechter van oordeel dat de handelwijze van werkneemster ernstig verwijtbaar is. Gebruik is gemaakt van het netwerk van Human Forza, waar werkneemster uit hoofde van haar functie toegang toe had, om vervolgens buiten Human Forza om te bemiddelen voor persoonlijk gewin ten koste van Human Forza. Vanwege dit ernstig verwijtbaar handelen kan van Human Forza in redelijkheid niet worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. Om die reden wordt de arbeidsovereenkomst dan ook ontbonden. Als verzocht zal daarbij niet de wettelijke opzegtermijn in acht worden genomen, maar een kortere. Het einde van de arbeidsovereenkomst wordt bepaald op 1 maart 2019. Daarnaast is Human Forza, gelet op het ernstig verwijtbaar handelen van werkneemster, geen transitievergoeding verschuldigd.

Schadevergoeding

Voldoende staat vast dat Human Forza haar fee van 20 procent had kunnen realiseren als de bemiddeling via haar had plaatsgevonden. De opbrengst voor Human Forza had dan ook € 11.964 kunnen zijn. Dat bedrag wordt als vergoeding van de schade toegewezen.

Concurrentiebeding

Het concurrentiebeding wordt gedeeltelijk vernietigd. Reden daarvoor is dat het concurrentiebeding zoals dat thans luidt werkneemster ook belet om niet-concurrerende werkzaamheden te verrichten binnen een straal van 50 kilometer. Dat is een te vergaande beperking, hetgeen ook Human Forza zich thans realiseert. Het concurrentiebeding zal als verzocht door werkneemster worden beperkt tot werving- en selectieactiviteiten in de staal- en constructiebranche.