Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Budé bouwmarkt Brunssum B.V.
Rechtbank Limburg (Locatie Maastricht), 10 mei 2019
ECLI:NL:RBLIM:2019:4554

werkneemster/Budé bouwmarkt Brunssum B.V.

Werkneemster scant haar eigen voordeelkaart als klanten geen voordeelkaart aanbieden en eigent zich zo voordeelcoupons toe, waarmee zij vervolgens zelf met korting producten koopt. Gegeven ontslag op staande voet houdt stand.

Feiten

Budé Holding Meerssen/Maastricht B.V. exploiteert als franchiseneemster (onder meer) vijf Gamma Bouwmarkten. Budé bouwmarkt Brunssum B.V. (hierna: Budé)  is een dochtervennootschap van deze holding. Werkneemster is op 29 juli 2013 op grond van een arbeidsovereenkomst in dienst getreden van Budé in de functie van info/verhuurbaliemedewerkster. Het werk van werkneemster bestaat grotendeels uit kassawerkzaamheden. Op de arbeidsovereenkomst is het Huishoudelijk reglement Budé Bouwmarkten van toepassing. Budé biedt aan haar klanten een voordeelpas aan. Klanten kunnen na iedere aankoop deze pas aan de kassamedewerker aanbieden om te laten scannen. Na het scannen van deze pas door de kassamedewerker ontvangt de klant een voordeelcoupon met een kortingsbedrag dat de klant bij een volgende aankoop kan verzilveren. Bij functioneringsgesprekken met haar kassamedewerkers besteedt Budé steeds aandacht aan het 'scanningspercentage'. Ook de werknemers van Budé kunnen gebruikmaken van de klantenkaart. Op 12 februari 2019 is werkneemster uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dat gesprek is werkneemster op staande voet ontslagen. Bij brief van 12 februari 2019 heeft Budé (onder meer) het volgende aan werkneemster medegedeeld: 'Na grondig intern onderzoek is gebleken dat u zich schuldig blijkt te hebben gemaakt aan het onrechtmatig gebruik van uw Gamma klantenkaart (nr. 2611054260494). Op 5 februari jl. heeft u uw Gamma klantenkaart tijdens de transactie van diverse klanten gescand. Vervolgens heeft u later op de dag wasmiddel en toiletpapier gekocht waarbij u 11 coupons heeft ingeleverd. Dit is onacceptabel. Uw gedrag is fraude en/of diefstal en vormt een dringende reden in de zin van de wet.' Werkneemster verzoekt de kantonrechter het ontslag op staande voet te vernietigen.

Oordeel

De kantonrechter is van oordeel dat de handelwijze van werkneemster Budé een dringende reden oplevert om de arbeidsovereenkomst met haar onverwijld op te zeggen. Met het herhaaldelijk scannen van de eigen klantenkaart op 5 februari 2019 bij transacties van klanten heeft werkneemster in strijd gehandeld met het huishoudelijk reglement. Daarin is bepaald dat de kaart strikt persoonlijk is en uitsluitend dient te worden gebruikt tijdens een aankoop van de pashouder. Werkneemsters stelling dat zij onder druk van het door Budé opgelegde scanningspercentage haar eigen kaart heeft gebruikt bij transacties van klanten die geen klantenkaart hadden, kan haar niet baten. Budé heeft betoogd dat het scanningspercentage (thans 60 procent) weliswaar een streven is om de klanten aan haar te binden en omdat klanten met een kaart geneigd zijn voor hogere bedragen aankopen te doen, maar volgens Budé worden er geen consequenties aan verbonden als een werknemer dit percentage niet haalt. Bovendien wordt het percentage (doorgaans) wel gehaald. Met haar stelling heeft werkneemster bovendien geen verklaring gegeven voor het feit dat zij vervolgens de op deze wijze verkregen voordeelcoupons voor haar eigen voordeel heeft gebruikt op 5 februari 2019. Haar betoog dat zij zich niet realiseerde dat zij iets fout deed, verwerpt de kantonrechter. Werkneemster heeft de voordeelcoupons ingewisseld en (omdat het huishoudelijk reglement dat voorschrijft) de kassabon laten aftekenen door haar leidinggevende. Volgens werkneemster heeft zij toen, omdat het groot aantal ingewisselde voordeelcoupons de leidinggevende kennelijk verbaasde, aan hem medegedeeld dat ook haar vader en haar echtgenoot gebruikmaken van haar klantenkaart. Werkneemster heeft hiermee weliswaar niet expliciet gesteld dat de voordeelcoupons aan haar vader en haar echtgenoot waren verstrekt, maar een andere verklaring voor die mededeling is in alle redelijkheid niet te geven. Een verklaring die bovendien onjuist is, want de voordeelcoupons had werkneemster zichzelf toegeëigend door het niet toegestane gebruik van de eigen klantenkaart bij klanten zonder klantenkaart. Doordat werkneemster voordeelcoupons heeft gebruikt die niet aan haar toekwamen, heeft zij Budé benadeeld, hetgeen als fraude valt te bestempelen. Budé heeft betoogd dat zij ter zake van fraude een zero-tolerancebeleid voert en dat dit beleid bij haar werknemers bekend is. Onbetwist is dat het huishoudelijk reglement aan werkneemster verstrekt is, zodat zij reeds daarom wordt geacht van het zero-tolerancebeleid op de hoogte te zijn. Bovendien staat vast dat werkneemster van ten minste twee voorbeelden van het zero-tolerancebeleid van Budé op de hoogte is. Zij heeft immers zelf verklaard te weten dat twee werknemers door Budé op staande voet ontslagen zijn omdat zij zich ten onrechte een voucher van Flexa (met recht op een taart van de Hema) hadden toegeëigend.