Naar boven ↑

Rechtspraak

Synlab Analytics & Services B.V./werkneemster
Rechtbank Rotterdam (Locatie Rotterdam), 19 juni 2019
ECLI:NL:RBROT:2019:4885

Synlab Analytics & Services B.V./werkneemster

Geen sprake van een ernstig en duurzaam verstoorde arbeidsverhouding, nu werkgever werkneemster positief heeft beoordeeld en niet heeft gewezen op problemen in de samenwerking tussen haar en haar collega’s. Ontbindingsverzoek werkgever afgewezen.

Feiten

Werkneemster is met ingang van 6 december 1982 in dienst getreden van (de rechtsvoorganger van) Synlab Analytics & Services B.V. (hierna: Synlab), laatstelijk in de functie van ‘Senior Medewerker Quality, Health, Safety and Environment’. Op 15 november 2018 heeft Synlab werkneemster een brief overhandigd, waarin staat dat de functie van werkneemster vanwege bedrijfseconomische omstandigheden komt te vervallen en dat werkneemster, om zich op een beëindigingsovereenkomst te beraden, zal worden vrijgesteld van werkzaamheden met behoud van loon. Werkneemster heeft dit voorstel niet geaccepteerd. Synlab verzoekt de arbeidsovereenkomst met werkneemster te ontbinden op de g-grond onder toekenning van de transitievergoeding.

Oordeel

Uit de meest recente beoordeling van werkneemster blijkt bepaald niet dat Synlab jegens haar kenbaar heeft gemaakt dat er – zoals door Synlab gesteld – sprake was van ernstige samenwerkingsproblemen tussen werkneemsters en haar collega’s, en wel van dien aard dat indien (substantiële) verbetering binnen een bepaalde termijn zou uitblijven, dit tot het einde van de arbeidsrelatie zou kunnen leiden. In een meer recent verslag van een een-op-een-gesprek met haar leidinggevende, van ruim twee weken voor de vrijstelling van werkzaamheden, is bovendien onder meer opgenomen dat ‘het goed gaat’ en ‘de sfeer onder elkaar goed is’. Bovenal is niet gebleken dat Synlab, gegeven de volgens haar bestaande ernstige en onvoldoende verbeterende samenwerkingsproblemen tussen werkneemster en haar collega’s, haar kritiek op de rol van werkneemster daarin behoorlijk en voldoende concreet aan haar heeft kenbaar gemaakt en met haar concrete verbeterpunten, eventueel onder aanbieding van cursussen of trainingen, heeft be- en afgesproken. Dit klemt temeer vanwege de lengte van onderhavig dienstverband en de verder niet bestreden (goede) staat van dienst van werkneemster. Van een verstoorde arbeidsverhouding in de zin van artikel 7:669 lid 3 sub c BW is dan ook geen sprake. Wel kunnen de tijdens de onderhavige procedure door Synlab gestelde en geëxpliciteerde problemen in de samenwerking een opmaat vormen voor het (alsnog) houden van (mediation)gesprekken om de mogelijkheden van verbetering van de samenwerking serieus te onderzoeken. De kantonrechter wijst het verzochte af.