Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Motion 10 B.V
Rechtbank Zeeland-West-Brabant (Locatie Rotterdam), 12 juli 2019
ECLI:NL:RBROT:2019:5489

werknemer/Motion 10 B.V

Nu werknemer de auto alleen zakelijk gebruikte, staat het beginsel van goed werkgeverschap eraan in de weg dat Motion10 zich beroept op de in de berijdersovereenkomst neergelegde plicht voor werknemer om wegens zijn opzegging van de arbeidsovereenkomst de als gevolg daarvan met betrekking tot de leaseovereenkomst veroorzaakte afkoopkosten te vergoeden.

Feiten

Werknemer is toegelaten tot het bewijs van zijn primaire standpunt dat de heer A hem omstreeks het tekenen van de berijdersovereenkomst in 2016 heeft gezegd dat hij zich geen zorgen hoefde te maken omtrent een afkoopsom bij uitdiensttreding omdat de auto toch aan een ander zou worden toegewezen. Werknemer heeft in dat kader zichzelf en genoemde heer A als getuige voorgebracht.

Oordeel

Hoewel de verklaring van werknemer steun biedt aan de door werknemer te bewijzen stelling, komt daaraan, nu hij hier als partijgetuige geldt, slechts beperkte bewijskracht toe. De verklaring van de heer A biedt geen steun voor de stelling van werknemer. Nu werknemer geen (verder) bewijs heeft aangedragen, wordt geoordeeld dat hij niet is geslaagd in de aan hem verstrekte bewijsopdracht. Derhalve komt de kantonrechter thans toe aan de beoordeling van de vraag of, en zo ja in hoeverre, werknemer in verband met de als gevolg van de door hem gedane opzegging van zijn arbeidsovereenkomst en voortijdige beëindiging van het leasecontract tussen Motion10 en de leasemaatschappij, een afkoopsom is verschuldigd. Bij de beoordeling van die vraag wordt vooropgesteld dat werknemer door Motion10 aanvankelijk een aan haar in eigendom toebehorende motorfiets ter beschikking is gesteld, teneinde daarmee, in het kader van de uitoefening van de bedongen werkzaamheden, de klanten van Motion10 te bezoeken. Daar waren geen kosten aan verbonden voor werknemer. Op enig moment is hier op verzoek van Motion 10 een luxeauto voor in de plaats gekomen, waarvoor door werknemer een berijdersovereenkomst is getekend. Werknemer heeft de auto alleen zakelijk gebruikt. Er is hier derhalve sprake van het ter beschikking stellen van middelen door de werkgever aan de werknemer enkel en alleen om daardoor zijn werkzaamheden behoorlijk, althans op een door Motion10 gewenste representatieve wijze, te kunnen uitoefenen, zonder dat werknemer daarvan privé enig voordeel geniet. Onder deze omstandigheden staat het in artikel 7:611 BW neergelegde beginsel van goed werkgeverschap er dan ook aan in de weg dat Motion10 zich jegens werknemer beroept op de in de berijdersovereenkomst neergelegde plicht voor werknemer om wegens zijn opzegging van de arbeidsovereenkomst de als gevolg daarvan met betrekking tot de leaseovereenkomst veroorzaakte afkoopkosten te vergoeden.