Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Hoyu (Europe) Logistics B.V.
Rechtbank Noord-Holland (Locatie Haarlem), 5 september 2019
ECLI:NL:RBNHO:2019:7938

werkneemster/Hoyu (Europe) Logistics B.V.

De rechtbank oordeelt dat werkneemster statutair bestuurder is, zo volgt uit de arbeidsovereenkomst en een aandeelhoudersbesluit. Het vennootschapsrechtelijk ontslag is nietig en vernietigbaar. Daarmee is ook het arbeidsrechtelijke ontslag op staande voet nietig.

Feiten

Werkneemster is sinds 1 januari 2019 bij Hoyu (Europe) Logistics B.V. (hierna: ‘Hoyu’) werkzaam. Het salaris van werkneemster bedroeg laatstelijk bruto € 10.000 per maand, exclusief emolumenten. Partijen hebben een 'Employment agreement for a managing director under the articles of association' gesloten, gedagtekend 26 december 2018. Werkneemster staat in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als 'gevolmachtigde'. Werkneemster heeft zich bij e-mail van 17 mei 2019 bij Hoyu ziek gemeld wegens burn-outklachten. Bij brief van 19 juni 2019, gedateerd en ondertekend door X, is werkneemster op staande voet ontslagen. Werkneemster verzoekt de kantonrechter het ontslag op staande voet te vernietigen.

Oordeel

Uit de door werkneemster in het geding gebrachte arbeidsovereenkomst blijkt dat zij is benoemd tot 'Statutory Director' en wel bij aandeelhoudersbesluit van 1 januari 2019. Onmiddellijk daaropvolgend vermeldt de arbeidsovereenkomst dat werkneemster deze positie van 'Statutory Director' heeft aanvaard. Ter zitting heeft werkneemster – onweersproken – verklaard dat Hoyu een grote eigen juridische afdeling in China heeft, die alle (juridische) stukken nauwgezet controleert. Hetgeen Hoyu daartegen heeft aangevoerd acht de rechtbank onvoldoende om daaruit de gevolgtrekking te maken dat werkneemster niet als statutair bestuurder is benoemd. Hoyu heeft de stellingen van werkneemster onvoldoende gemotiveerd weerlegd. De rechtbank verwerpt het standpunt van Hoyu dat er geen benoemingsbesluit van de aandeelhouders bestaat, nu dit besluit (mét datum) wel in de preambule van de arbeidsovereenkomst wordt vermeld. Het enkele feit dat de datum van dit aandeelhoudersbesluit (1 januari 2019) gelegen is na de datum van ondertekening van de arbeidsovereenkomst doet daar niet aan af. Ook het enkele feit dat werkneemster niet als statutair bestuurder in het handelsregister is ingeschreven leidt niet tot de gevolgtrekking dat werkneemster geen statutair bestuurder zou zijn geweest. Het vorenstaande leidt tot de slotsom dat de rechtbank als vaststaand aanneemt dat werkneemster door Hoyu tot statutair bestuurder is benoemd. De gemachtigde van Hoyu heeft ter zitting erkend dat indien de rechtbank tot de conclusie komt dat werkneemster statutair bestuurder was, het gegeven ontslag vennootschapsrechtelijk ongeldig is. In aansluiting daarop overweegt de rechtbank dat het ontslagbesluit van 19 juni 2019 in strijd is met de wet en met de statuten van Hoyu, en daarom nietig en vernietigbaar op grond van artikel 2:14 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW) en artikel 2:15 lid 1 BW, alleen al omdat dit besluit niet is genomen door en in de algemene vergadering van aandeelhouders, er niet is voldaan aan de oproepingstermijn voor die vergadering, en werkneemster niet is gehoord voorafgaand aan het ontslagbesluit. De nietigheid en vernietigbaarheid van het vennootschapsrechtelijk ontslag brengen mee dat ook het arbeidsrechtelijke ontslag op staande voet nietig is (zie ook ECLI:NL:RBNHO:2018:3264). Het primaire verzoek van werkneemster om voor recht te verklaren dat het ontslag nietig is, kan dus worden toegewezen. Met die vaststelling is ook het tweede verzoek, dat strekt tot loondoorbetaling c.a., toewijsbaar, met dien verstande dat tussen partijen vaststaat dat werkneemster – zolang zij arbeidsongeschikt is – op grond van haar arbeidsovereenkomst aanspraak heeft op doorbetaling van 70% van haar laatstelijk verdiende salaris.