Naar boven ↑

Rechtspraak

Erasmus Universitair Medisch Centrum/werkneemster
Rechtbank Rotterdam (Locatie Rotterdam), 6 juli 2021
ECLI:NL:RBROT:2021:6086
Het is partijen – ondanks alle pogingen van werkgever – niet gelukt om tot een werkbare situatie te komen. Ontbinding arbeidsovereenkomst op de g-grond.

Feiten

Werkneemster is op 1 november 2019 aangesteld bij het Erasmus MC. Dit betrof een tijdelijk aanstelling tot en met 31 oktober 2022, die met ingang van 1 januari 2020 is omgezet in een arbeidsovereenkomst. Werkneemster deed in haar functie onderzoek en heeft bij aanvang een onderzoeksprotocol geschreven. Werkneemster heeft geweigerd dit protocol te delen met Schola Medica. Op 11 februari 2020 heeft Erasmus MC het onderzoeksprotocol bij het NVMO Ethical Review Board (ERB) ingediend ter goedkeuring. Ook heeft het Erasmus MC het onderzoeksprotocol met Schola Medica gedeeld. Werkneemster heeft haar bezwaren geuit tegen het gebruik van haar onderzoeksprotocol voor andere doeleinden en zij heeft geklaagd over haar contactpersoon bij Schola Medica. Op enig moment heeft Schola Medica te kennen gegeven dat werkneemster daar niet meer welkom was. Werkneemster heeft kenbaar gemaakt dat sprake was van schending van wetenschappelijk normen. Tussen partijen heeft hierover een gesprek plaatsgevonden. Na een gesprek op 31 maart 2020 heeft werkneemster de beschuldigingen ingetrokken. Op 9 april 2020 heeft werkneemster gemaild dat zij had vernomen dat Erasmus MC de arbeidsovereenkomst wil ontbinden, hoewel partijen zouden werken aan herstel. Werkneemster heeft aangegeven op te staan voor een onafhankelijke coach. Tussen partijen is meermaals over de voortgang van het onderzoek gesproken. In een beoordelingsgesprek van 4 juni 2020 is werkneemster als onvoldoende/matig beoordeeld. Er hebben vervolgens nog gesprekken plaatsgevonden, waarna werkneemster zich op 1 juli 2020 ziek heeft gemeld. Erasmus MC heeft het onderzoeksprotocol aangepast in overleg met Schola Medica. Werkneemster heeft hier haar bezwaren tegen geuit. Er heeft mediation plaatsgevonden. Werkneemster heeft een ‘bezwaarschrift’ aan Erasmus MC gestuurd over de wijzigingen die zijn aangebracht in het onderzoeksprotocol. Op 15 februari 2021 heeft werkneemster zich ziek gemeld. Erasmus MC verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Oordeel

Naar het oordeel van de kantonrechter staat het opzegverbod ontbinding niet in de weg. Uit de feiten volgt dat Erasmus MC gedurende lange tijd is blijven proberen de verhoudingen tussen werkneemster en de mensen met wie zij moest samenwerken, in het bijzonder X en medewerkers van Schola Medica, te verbeteren zodat het onderzoek kon worden voortgezet. Ondanks de diverse overleggen, de begeleiding van werkneemster door een coach en de mediation is werkneemster zaken aan de orde blijven stellen die partijen al meermaals hadden besproken maar waar werkneemster zich niet bij neer kon leggen. Ook heeft werkneemster bij het uiten van haar zorgen en kritiek bewoordingen gebruikt die niet professioneel zijn en die ook niet getuigen van respect voor haar begeleiders, in het bijzonder voor X. Werkneemster is X blijven diskwalificeren door zijn kennis en zijn positie ter discussie te stellen. Op deze manier is er een onwerkbare situatie ontstaan. De gang van zaken zoals hierboven is weergegeven, heeft tot een duurzaam verstoorde arbeidsverhouding geleid. Ondanks alle pogingen van Erasmus MC om tot een werkbare situatie te komen is het partijen niet gelukt uit deze situatie te komen. Er is ook geen reële verwachting dat de verstoorde arbeidsrelatie nu nog hersteld kan worden. De gegeven omstandigheden rechtvaardigen bovendien niet de conclusie dat Erasmus MC bewust heeft aangestuurd op een arbeidsconflict om van werkneemster af te kunnen komen. Herplaatsing ligt niet in de reden. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden, onder toekenning van een transitievergoeding. De billijke vergoeding wordt afgewezen.