Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Stichting Adelante Zorg
Rechtbank Limburg (Locatie Maastricht), 19 juli 2021
ECLI:NL:RBLIM:2021:5758
Werknemer die door werkgeefster op non-actief is gesteld wegens verdenking (en uiteindelijk veroordeling) van seksueel misbruik van zijn ex-stiefdochter, heeft recht op loondoorbetaling.

Feiten

Werknemer is op 6 december 2000 bij Adelante in dienst getreden. Van 21 tot 27 april 2021 heeft werknemer verlof genoten. Op 23 april 2021 publiceerde Dagblad de Limburger een krantenartikel met als titel: “Cel geëist voor verkrachten van stiefdochter”. In het artikel stond de naam van werknemer. Op 28 april 2021 heeft werknemer zich ziek gemeld. Per brief d.d. 30 april 2021 heeft Adelante aangegeven dat het gestelde in het krantenartikel niet te combineren is met de aard van de werkzaamheden van werknemer. Werknemer is op non-actief gesteld. De strafkamer van de rechtbank heeft werknemer veroordeeld tot een gevangenisstraf. Adelante heeft geen direct contact gehad met werknemer over de ontwikkelingen, zijn visie daarop en de te geven reactie van de kant van de werkgeefster. Per brief d.d. 12 mei 2021 heeft Adelante aangekondigd het loon stop te zetten en een ontbindingsverzoek in te dienen. Werknemer heeft hier bezwaar tegen gemaakt. Op 10 juni 2021 heeft de bedrijfsarts geconcludeerd dat hij niets meer kan zeggen over de mate en duur van arbeidsongeschiktheid ten tijde van de ziekmelding, maar momenteel zou werknemer wel deels arbeidsongeschikt zijn. Adelante heeft een ontbindingsverzoek ingediend. Ten tijde van dit kort geding is daar nog geen uitspraak in gedaan. Werknemer vordert in deze procedure veroordeling van achterstallig loon.

Oordeel

Vaststaat dat werknemer zich op 28 april 2021 ziekgemeld heeft, ook al heeft Adelante geweigerd om ‘de ziekmelding te accepteren’. Het is niet aan Adelante als werkgeefster om te beoordelen dan wel vast te stellen of werknemer al dan niet ziek en deswege arbeidsongeschikt is, maar aan een door haar verplicht in te schakelen bedrijfsarts of arbodienst. Omdat Adelante geruime tijd naliet een bedrijfsarts of arbodienst om een consult én daadwerkelijk onderzoek te vragen en er verder mee volstond de later alsnog aangewezen arts op of omstreeks 10 juni 2021 onderzoek ‘op afstand’ te laten doen en te laten rapporteren op de wijze zoals deze gedaan heeft, moet ervan uitgegaan worden dat werknemer wel degelijk wegens ziekte ongeschikt was voor zijn werkzaamheden met ingang van 28 april 2021. Anders dan Adelante meent, is er geen rechtsgrond om werknemer het recht op loon per 8 mei 2021 te ontzeggen. Op werkgever Adelante rust de bewijslast dat het niet-verrichten van de bedongen arbeid voor rekening van de werknemer behoort te komen. Dat laatste doet zich hier niet voor. Indien een werkgever de werknemer niet toelaat tot het verrichten van de bedongen arbeid, hem schorst of op non-actief stelt, staat dit aan de loonbetalingsplicht niet in de weg, óók niet als de werknemer aanleiding zou gegeven hebben tot die maatregel. Adelante is gehouden het loon te betalen.