Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Allesmarine B.V.
Rechtbank Noord-Holland (Locatie Alkmaar), 5 oktober 2021
ECLI:NL:RBNHO:2021:8700
Rechtsgeldig ontslag op staande voet wegens het sjoemelen met overuren en het op grove wijze beledigen van de baas. Geen recht op transitievergoeding.

Feiten

Werknemer is sinds 21 augustus 2019 in dienst bij Allesmarine B.V. Bij Allesmarine houden de werknemers zelf hun gewerkte uren bij (contracturen, overuren en minderuren). Allesmarine heeft werknemer aangesproken op het feit dat hij de uren waarop geborreld werd op de vrijdagmiddag, niet als gewerkte tijd (overuren) mag noteren. De door werknemer onterecht genoteerde overuren zijn diezelfde dag in overleg gecorrigeerd in het systeem. Vanaf 4 mei gebruikt Allesmarine een ander systeem, waarin de werknemers alleen nog hun eigen uren kunnen bijhouden. Op vrijdag 21 mei 2021, tijdens de borrel, heeft werknemer de bestuurder van Allesmarine verzocht om betaling van zijn overuren. Op de eerstvolgende werkdag van werknemer, dinsdag 25 mei 2021, heeft Allesmarine werknemer naar huis gestuurd. Diezelfde dag heeft werknemer een e-mail van Allesmarine ontvangen met als onderwerp “Officiële waarschuwing/ontslag op staande voet”. Op 26 mei 2021 is werknemer (mondeling) op staande voet ontslagen. Werknemer verzoekt de kantonrechter voor recht te verklaren dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is gegeven en Allesmarine te veroordelen tot betaling van een billijke vergoeding van € 110.694,00, een transitievergoeding, een schadevergoeding wegens onregelmatige opzegging en een vergoeding wegens overuren.

Oordeel

De kantonrechter stelt aan de hand van overgelegde getuigenverklaringen vast dat hij er – als onvoldoende weersproken – van uitgaat dat werknemer de geregistreerde kwartieren niet heeft gewerkt en geen sprake is van overuren. Werknemer heeft de uren desondanks in het systeem geregistreerd met het kennelijke doel om extra overuren uitbetaald te krijgen. Dat rechtvaardigt de conclusie van sjoemelen of fraude. De kantonrechter acht het daarnaast aannemelijk dat werknemer zijn baas grovelijk heeft beledigd tijdens de vrijdagmiddagborrel van 21 mei 2021. Dat blijkt uit de verklaring van de baas, die wordt bevestigd door meerdere getuigenverklaringen. Zo verklaart een van de getuigen: “Wat er toen op de vrijdagmiddag borrel gebeurde was dat werknemer weer om zijn overuren vroeg waar [zijn baas] normaal op reageerde dat wil ik eerst even bekijken en dan komt het echt wel. (…) Werknemer was het er niet mee eens en verhief zijn stem gebruikte woorden als leugenaar en lul, dit in het bijzijn van een nieuwe stagiair en de kinderen van [de baas].” De kantonrechter is daarmee van oordeel dat deze omstandigheden, in onderling verband en samenhang, een dringende reden opleveren voor het aan werknemer gegeven ontslag op staande voet. Werknemer heeft zonder overleg extra, niet gewerkte uren in het systeem geregistreerd, terwijl hij kort daarvoor het juiste aantal uren met Allesmarine had afgestemd. Vervolgens heeft hij tijdens de vrijdagmiddagborrel om uitbetaling van die uren verzocht en, toen zijn baas aangaf erop terug te komen, hem grof beledigd ten overstaan van het personeel en zijn familie. Dit alles heeft tot gevolg dat van Allesmarine redelijkerwijs niet gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. Ook is het ontslag onverwijld gegeven doordat werknemer na het incident op de vrijdagmiddagborrel op non-actief is gesteld en Allesmarine de eerstvolgende werkdag met de compagnons heeft overlegd over de te nemen maatregel. Daarmee heeft Allesmarine zorgvuldig gehandeld. De verzoeken van werknemer tot betaling van de transitievergoeding, billijke vergoeding en de vergoeding wegens onregelmatige opzegging worden afgewezen. Het verzoek tot vergoeding van zijn overuren wordt toegewezen, afgezien van de niet gewerkte kwartiertjes.