Naar boven ↑

Rechtspraak

Rechtbank Midden-Nederland, 11 maart 2022
Arbeidsovereenkomst van gemeenteambtenaar die privé gebruik heeft gemaakt van zakelijke OV-kaart en daaraan te koppelen faciliteiten, zoals een huurauto, blijft in stand.

Feiten

Werkneemster is sinds 1 oktober 2010 bij de gemeente Utrecht in dienst. In 2018 heeft de gemeente aan werkneemster een lening verstrekt van € 25.000 naar aanleiding van loonbeslagen in verband met bij werkneemster ontstane schulden. De gemeente heeft voor werkneemster een budgetcoach ingeschakeld. Op 15 oktober 2020 vindt er een gesprek plaats met werkneemster over een nieuw loonbeslag. Aan werkneemster is een NS Business Card ter beschikking gesteld, waarvoor werkneemster een gebruikersovereenkomst heeft getekend. Onder meer privégebruik en het gebruik van de OV-fiets en een Greenwheels-huurauto is niet toegestaan. Verder is bepaald dat werkneemster ermee akkoord gaat dat, indien zij handelt in strijd met de bepalingen van de gebruikersovereenkomst, de eventuele kosten daarvan worden verrekend met het salaris. Uit onderzoek blijkt dat werkneemster gebruik heeft gemaakt van de Greenwheels-dienst en de OV-fiets. Bij brief van 8 september 2021 meldt de gemeente aan werkneemster dat er meer onderzoek nodig is en wordt werkneemster conform het Onderzoeksprotocol integriteitsschendingen en misstanden per direct op non-actief gesteld. In het op 18 november 2021 uitgebrachte advies van het Standby Team Integriteit wordt geconcludeerd dat sprake is van een grove integriteitsschending door werkneemster. Dit vanwege de aard van de gedragingen (privéreizen maken op de NS Business Card, waarbij deze kosten actief zijn afgewenteld op de gemeente), de omvang van dit handelen (ruim 40 autoritten met een kostenpost van ruim € 5.500) en het gebrek aan bereidheid om hier de nodige openheid over te verschaffen, dan wel aan het onderzoek de nodige medewerking te verlenen. De gemeente verzoekt de arbeidsovereenkomst met werkneemster te ontbinden, primair op de e-grond, subsidiair op de g-grond, meer subsidiair op de i-grond en uiterst subsidiair op grond van artikel 7:686 BW. Werkneemster verzoekt onder meer bij wijze van tegenverzoek de werkzaamheden te hervatten.

Oordeel

Het ontbindingsverzoek wordt afgewezen. Het gebruik van de NS Business Card voor privéreizen, de koppeling aan het Greenwheels-account en het uitlenen van de kaart aan derden is niet in overeenstemming met de door werkneemster getekende gebruikersovereenkomst. Dit kan werkneemster worden aangerekend en de gemeente mag daar terecht kritisch over zijn. De kantonrechter overweegt dat de in de gedragscode genoemde gedragsregels en de daarbij gegeven voorbeelden, waarvan overtreding als plichtsverzuim moet worden aangemerkt, niet de werkneemster verweten gedragingen omvatten. Los daarvan is de kantonrechter van oordeel dat de gedragingen van werkneemster niet kwalificeren als een situatie waarin de integriteit van werkneemster in het geding was, zodanig dat de arbeidsovereenkomst zou moeten eindigen. Dat laatste zou wel het geval kunnen zijn als de door de gemeente veronderstelde opzet van werkneemster bij het gebruik van de NS Business Card, in die zin dat zij louter voor eigen gewin en ten koste van de gemeente gebruik heeft gemaakt van de kaart en de daarbij behorende faciliteiten, terecht is aangenomen. Werkneemster heeft echter van meet af aan met klem betwist dat zij handelde met de intentie om voor eigen gewin de gemeente te benadelen. Werkneemster heeft bij het serviceplein van de gemeente de faciliteit OV-fiets en later de faciliteit Greenwheels aangevraagd. Beide keren heeft werkneemster de gevraagde faciliteiten gekregen. De kosten voor de OV-fiets zijn verrekend met het salaris, waar werkneemster ook van uitging. Over de Greenwheels-koppeling geeft werkneemster aan dat zij niet wist dat er een koppeling plaatsvond met de bankrekening van de gemeente. Dat werkneemster op deze manier het Greenwheels-account heeft aangemaakt roept weliswaar vragen op, maar is niet onvoorstelbaar. De overige verwijten zijn naar het oordeel van de kantonrechter voldoende weerlegd door werkneemster. Op grond van de verklaringen van werkneemster in onderlinge samenhang bezien met de gegevens uit het feitenonderzoek is naar het oordeel van de kantonrechter onvoldoende gebleken dat werkneemster van haar werknemerschap gebruik of misbruik heeft gemaakt. Daarom moet worden geoordeeld dat werkneemster niet heeft gehandeld in strijd met de gedragscode. Het handelen in strijd met de gebruikersovereenkomst van de NS Business Card kwalificeert naar het oordeel van de kantonrechter niet als zodanig verwijtbaar handelen dat een ontbinding van de arbeidsovereenkomst gerechtvaardigd is. Het tegenverzoek van werkneemster is toewijsbaar.