Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/KPN B.V.
Rechtbank Rotterdam (Locatie Rotterdam), 16 maart 2023
ECLI:NL:RBROT:2023:2016
Ontslag op staande voet wegens dagdieverij is een te zwaar middel wegens plaatsing op de Lijst Ongewilde Personen. Ontbinding wegens ernstig verwijtbaar handelen toegewezen.

Feiten

KPN B.V. heeft werknemer op 14 oktober 2022 op staande voet ontslagen. In de ontslagbrief is onder meer opgenomen dat werknemer misbruik maakt van het Lotte planningsysteem, waardoor hij minder uren werkt dan hij aangeeft en behoort te doen. Werknemer verzoekt primair vernietiging van het ontslag op staande voet en subsidiair om hem een billijke vergoeding, transitievergoeding en een vergoeding voor onregelmatige opzegging toe te kennen. KPN verzoekt voorwaardelijke ontbinding.

Oordeel

Ontslag op staande voet

KPN stelt dat sprake is van een dringende reden, namelijk diefstal door meer uren door te geven dan daadwerkelijk zijn gewerkt. KPN heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de door haar gestelde dagdieverij en zij onderbouwt haar standpunt met stukken en verklaringen. Het uitgebreide onderzoek van KPN tegenover de summiere weerspreking daarvan door werknemer leidt tot het oordeel dat voldoende vaststaat dat werknemer de betreffende uren niet heeft gewerkt en dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan dagdieverij. Bij de beoordeling speelt echter ook de bijkomende maatregel die KPN oplegt, mee. Als gevolg van het ontslag wordt werknemer voor vijf jaar op de Lijst Ongewilde Personen (‘LOP’) geplaatst. Omdat andere grote netwerkproviders gebruikmaken van de infrastructuur van KPN, betekent dit dat KPN werknemer belet om daar te gaan werken omdat hij gedurende die jaren de gebouwen van KPN niet in mag, dus ook niet als hij daar moet zijn voor zijn nieuwe werk bij T-Mobile. Werknemer wordt door de plaatsing op de LOP beperkt op de arbeidsmarkt als monteur – waardoor hij tevens inkomen misloopt – zonder dat KPN de relatie tussen de plaatsing op de LOP en het ontslag wist uit te leggen. Gelet op het gevolg van een ontslag op staande voet, vijf jaar op de LOP, is een ontslag op staande voet niet de juiste maatregel. Dat ontslag wordt daarom vernietigd.

Ontbinding

De arbeidsovereenkomst wordt wegens ernstig verwijtbaar handelen ontbonden. Omdat dagdieverij niet alleen verwijtbaar is, maar ook ernstig verwijtbaar, bestaat aanleiding om de arbeidsovereenkomst per vandaag te ontbinden. Daarbij gaat de kantonrechter ervan uit dat het plaatsen van werknemer op de LOP niet meer aan de orde is, omdat niet is gebleken dat sprake is van een securityincident (hetgeen volgens de ontslagbrief de reden was om werknemer op de LOP te plaatsen). Werknemer heeft wegens ernstig verwijtbaar handelen geen recht op een transitievergoeding en billijke vergoeding. Werknemer is tussen 14 oktober 2022 en 16 maart 2023 in dienst (gebleven) van KPN. KPN wordt ertoe veroordeeld werknemer zijn loon over die periode te betalen, verhoogd met wettelijke rente en 10% wettelijke verhoging. Omdat KPN werknemer door moet betalen tot vandaag, is een vergoeding voor onregelmatige opzegging van de arbeidsovereenkomst niet aan de orde.