Naar boven ↑

Rechtspraak

Ontslag op staande voet van verpleegkundige die, zonder te rechtvaardigen reden of doel, met haar privételefoon een opname heeft gemaakt van bewakingsbeelden waarop is te zien dat een patiënt wordt gereanimeerd, is rechtsgeldig gegeven.

Feiten

Werkneemster is op 1 juni 2020 in dienst getreden van Stichting Zuyderland Medisch Centrum (hierna: Zuyderland) in de functie van verpleegkundige. De gedragscode Integriteit bepaalt dat een medewerker zijn functie adequaat en zorgvuldig uitoefent met inachtneming van zijn verantwoordelijkheden. Als de regels ontbreken of onhelder zijn, dan oordeel je en handel je op moreel verantwoorde wijze, op basis van algemeen aanvaarde sociale en ethische normen. Over privacy wordt opgemerkt dat het raadplegen, wijzigen en/of vastleggen van patiënt- of medewerkersgegevens alleen is toegestaan voor medewerkers voor wie en voor zover dat met het oog op de uitoefening van de functie noodzakelijk is, conform de wetgeving. Bij overtreding kunnen disciplinaire maatregelen worden genomen. Op enig moment heeft werkneemster tevergeefs getracht een patiënt te reanimeren. Nadien heeft werkneemster de bewakingscamera’s bekeken en heeft zij daarvan met haar privételefoon een opname gemaakt. Deze opname heeft werkneemster met collega’s bekeken. Op 18 september 2023 heeft een medewerker dit gemeld bij het afdelingshoofd. Nadat met werkneemster is gesproken is zij in afwachting van verder onderzoek gedurende een week geschorst omdat zij een patiënt zonder toestemming heeft gefilmd. Bij gesprek d.d. 25 september 2023 is werkneemster op staande voet ontslagen. Werkneemster verzoekt vernietiging van het ontslag. Zij meent dat zij de opname heeft gemaakt om ervan te leren.

Oordeel

De kantonrechter oordeelt als volgt. Vaststaat dat werkneemster geen toestemming van de nabestaanden heeft verkregen om de bewakingsbeelden te bekijken en op te nemen. Zuyderland heeft gemotiveerd aangevoerd dat het opnemen, bewaren en delen van de opnames in strijd met de gedragscode en beroepscode is. De kantonrechter deelt de mening van Zuyderland dat de beelden per definitie privacygevoelig zijn. Het gaat daarbij om een reanimatiepoging, in bijzijn van familie. Werkneemster heeft de beelden daarnaast opgenomen met haar privételefoon. Het gaat dus om privacygevoelig beeldmateriaal buiten de beveiligde ICMT-infrastructuur van Zuyderland. Werkneemster heeft hiermee het risico genomen dat derden toegang zouden krijgen tot haar telefoon en de opname van de reanimatie. De kantonrechter is gelet op dit alles van oordeel dat sprake is van een dringende reden. Wat werkneemster heeft aangevoerd maakt dit niet anders. Zij heeft onvoldoende gemotiveerd dat het opnemen een educatief doel diende. Voldoende voor het aannemen van de dringende reden is dat de opname zonder te rechtvaardigen reden of doel is gemaakt. Verder is het beleid bij Zuyderland helder. De persoonlijke omstandigheden van werkneemster staan tot slot niet aan het ontslag op staande voet van werkneemster in de weg. De conclusie is dat het ontslag op staande voet standhoudt en de arbeidsovereenkomst op 25 september 2023 is geëindigd. Omdat naar het oordeel van de kantonrechter ernstig verwijtbaar is gehandeld, bestaat geen recht op de transitievergoeding.