Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/werkgeefster
Rechtbank Midden-Nederland (Locatie Utrecht), 15 juli 2024
ECLI:NL:RBMNE:2024:4144
Afwijzing verzoek werknemer tot herstel arbeidsovereenkomst na opzegging met toestemming UWV. Geen sprake van opzegverbod bij ziekte. Afspiegelingsbeginsel juist toegepast door werkgeefster. Werkgeefster heeft voldoende gedaan aan herplaatsingsinspanningen.

Feiten

Werknemer was sinds september 2009 in dienst bij werkgeefster. Werkgeefster heeft de arbeidsovereenkomst met werknemer per 29 februari 2024 opgezegd, nadat zij daarvoor toestemming had gekregen van het UWV. Werknemer verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te herstellen. Hij stelt in deze procedure dat de toestemming van het UWV onterecht is gegeven.

Oordeel

De kantonrechter oordeelt als volgt.

Geen sprake van opzegverbod bij ziekte

Dat werknemer op dit moment arbeidsongeschikt is staat niet ter discussie. Het gaat om de vraag of hij dat was vóór indiening van het verzoek door werkgeefster bij het UWV. Omdat werknemer zich op het standpunt stelt dat hij op dat moment ziek was en daarom de toestemming niet had mogen worden verleend, ligt het op zijn weg om dat te bewijzen. De kantonrechter vindt dat hij dat niet genoeg heeft gedaan. Zo heeft werknemer geen verklaring van een medisch deskundige overgelegd die zijn standpunt bevestigt. In het verslag van de Arbodienst staat juist dat werknemer per 20 oktober 2023 volledig hersteld is gemeld en dat werknemer daarmee heeft ingestemd. Ook heeft hij vanaf oktober 2023 tot 12 december 2023 fulltime gewerkt. Er was daarmee geen sprake van een opzegverbod.

Afspiegelingsbeginsel juist toegepast

Werknemer stelt zich voorts op het standpunt dat het afspiegelingsbeginsel niet juist is toegepast. Volgens werknemer zijn ten onrechte bepaalde functies niet uitwisselbaar geacht met zijn functie. De kantonrechter oordeelt echter dat werkgeefster afdoende heeft aangetoond dat er geen sprake is van uitwisselbaarheid met de door werknemer genoemde functies. De door werkgeefster besproken verschillen tussen de functies duiden op niet-uitwisselbare functies. Het had op de weg van werknemer gelegen om uit te leggen waarom de argumenten van werkgeefster niet kloppen, maar dat heeft hij niet althans onvoldoende gedaan.

Herplaatsing

Tot slot oordeelt de kantonrechter dat werkgeefster aan haar herplaatsingsplicht heeft voldaan. Op het moment van de aanvraag had werkgeefster vacatures voor drie functies. Een van die functies is door werknemer afgewezen, omdat hij dan minder zou gaan verdienen. De overige twee functies vergen heel andere vaardigheden en een ander diploma dan waar werknemer over beschikt. Werkgeefster hoefde daarom deze functies niet aan te bieden aan werknemer. Afwijzing van de verzoeken volgt.