Naar boven ↑

Rechtspraak

Stichting Huisartsenpost Midden-Brabant/werkneemster
Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 23 september 2011
ECLI:NL:RBBRE:2011:BT6716

Stichting Huisartsenpost Midden-Brabant/werkneemster

Ontbinding arbeidsovereenkomst. Extreem overgewicht is chronische ziekte. Reflexwerking bijzonder opzegverbod. Na jarenlange inspanningen kan verdere aanpassing van organisatie niet worden gevergd. Vergoeding € 12.500

Werkneemster, sinds 2001 in dienst van (de rechtsvoorganger van) Stichting Huisartsenpost Midden-Brabant (hierna: Huisartsenpost), lijdt aan obesitas morbide (extreem overgewicht) en is sinds 2007 ziek uitgevallen. Sinds 29 september 2009 heeft zij, met onderbrekingen wegens behandelingen, 20 uur per week gewerkt. Ook de komende jaren zullen medische behandelingen noodzakelijk zijn. Thans verzoekt Huisartsenpost ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Het opzegverbod wegens ziekte is niet van toepassing, omdat 104 weken arbeidsongeschiktheid zijn verstreken en de arbeidsovereenkomst inhoudelijk niet is gewijzigd. Werkneemster heeft zich op een bijzonder opzegverbod wegens chronische ziekte beroepen. Naar het oordeel van de kantonrechter kan obesitas morbide als chronische ziekte worden aangemerkt, omdat herhaald medisch ingrijpen noodzakelijk is. Nu Huisartsenpost in de kern genomen de (terugkerende) arbeidsongeschiktheid aan de ontbinding ten grondslag legt, is artikel 4 WGBH/CZ van toepassing. Dit bijzondere opzegverbod staat niet automatisch aan ontbinding van de arbeidsovereenkomst in de weg. Wel is terughoudendheid op zijn plaats.

Gelet op de duur en frequentie van afwezigheid in thans reeds een periode van ruim vier jaar is geen andere conclusie te trekken dan dat zich wel problemen moeten voordoen met de inzet van een medewerker die ook nu nog in de periodes dat zij kan werken, niet volledig zelfstandig alle diensten kan draaien. Gelet op alle reeds verrichte inspanningen kan van Huisartsenpost niet meer verlangd worden dat zij verdergaande aanpassingen in haar organisatie doorvoert, waarbij de kantonrechter in aanmerking neemt dat er geen relatie bestaat tussen de verrichte werkzaamheden en de arbeidsongeschiktheid en dat de periode van arbeidsongeschiktheid (4 jaar), afgezet tegen de duur van het dienstverband (10 jaar), als bijzonder lang gekwalificeerd moet worden, terwijl op korte termijn geen volledig herstel verwacht kan worden. Omdat Huisartsenpost werkneemster niet heeft ingelicht over de roosterproblemen, werkneemster altijd goede beoordelingen heeft gehad, zij het ontslag niet heeft kunnen zien aankomen en werkneemster zonder goede grond op non-actief is gesteld, wordt een vergoeding van € 12.500 bruto toegekend.