Naar boven ↑

Rechtspraak

Koninklijke Luchtvaart Maatschappij NV/werkneemster
Rechtbank Noord-Holland (Locatie Haarlem), 29 juni 2012
ECLI:NL:RBHAA:2012:BX0069

Koninklijke Luchtvaart Maatschappij NV/werkneemster

Ontbinding arbeidsovereenkomst Senior Purser KLM na 32-jarig dienstverband wegens nuttigen alcohol binnen 10 uur voorafgaand aan vlucht. Werkneemster had voor vertrek open kaart moeten spelen. Geen vergoeding

Werkneemster is sinds 1979 in dienst van KLM als Senior Purser. Op grond van de toepasselijke cao voor KLM-cabinepersoneel is het verboden om vanaf 10 uur voorafgaand aan een vlucht alcohol te nuttigen. Werkneemster heeft toch binnen 10 uur voorafgaand aan haar werkzaamheden alcohol genuttigd. Zij heeft het alcoholgebruik voor vertrek bij de gezagvoerder gemeld en gezegd dat zij zeker wist dat zij en een collega aan de goede kant zaten. Een dag na terugkomst heeft werkneemster aan haar Unit Manager gemeld dat zij toch binnen 10 uur voor de vlucht alcohol heeft genuttigd. Thans verzoekt KLM ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Werkneemster is al lange tijd voor KLM werkzaam en is zelf verantwoordelijk voor naleving van de alcoholregels. Zij en andere collega’s hebben tijdens de lunch op de dag van vertrek alcohol genuttigd. Werkneemster heeft, nadat een collega melding heeft gemaakt van het alcoholgebruik, gesproken met de gezagvoerder. Ten onrechte heeft werkneemster verklaard dat zij alcohol had genuttigd, maar dat ze zeker wist dat zij en twee andere collega’s goed zaten. Werkneemster had moeten zeggen dat zij niet zeker wist of zij aan de goede kant zaten. Pas na aankomst op Schiphol heeft werkneemster het alcoholgebruik erkend, toen zij zich realiseerde dat door de restaurantbonnen aan het licht zou komen dat zij binnen de 10 uursgrens alcohol had genuttigd. Indien werkneemster de schending tijdig (voor vertrek) had ingezien en meteen open kaart had gespeeld, dan had KLM – gelet op haar beleid – met een berisping kunnen volstaan, maar thans moet KLM worden gevolgd in haar standpunt dat het vereiste vertrouwen in het functioneren van werkneemster niet langer bestaat. Volgt toewijzing van het ontbindingsverzoek.