Rechtspraak
Internationaal recht: bevoegdheid Nederlandse rechter; EEX-Verordening; Werknemer met de Finse nationaliteit is in dienst van een in Nederland gevestigde vennootschap. Werknemer verbleef ten tijde van het verrichten van zijn werkzaamheden meestentijds in hotels, onder meer in Dubai. Ten tijde van het indienen van het verzoekschrift had werknemer geen vaste woon- of verblijfplaats, maar bevond hij zich in Finland. Bij gebreke van enig aangevoerd feit op grond waarvan naar Fins recht zou kunnen worden aangenomen dat werknemer geacht moet worden in Finland woonplaats te hebben, geldt op grond van artikel 4 EEX dat de bevoegdheid in elke lidstaat wordt geregeld door de wetgeving van die lidstaat, in casu de wetgeving van Nederland. Daaruit volgt dat de Nederlandse rechter rechtsmacht heeft. Bovendien heeft werknemer geen rechtens relevant belang bij zijn beroep op onbevoegdheid van de Nederlandse rechter voor wat betreft het verzoek van de werkgever, aangezien hij een zelfstandig tegenverzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst heeft ingediend waarin hij uitdrukkelijk kiest voor de Nederlandse rechter.
Ingevolge artikel 7:685 lid 3 BW wordt het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst gedaan aan de ingevolge de artikel 99, 100, en 107 tot en met 109 Rv bevoegde kantonrechter. Aangezien werknemer geen woonplaats heeft in Nederland en hij zijn arbeid ook niet gewoonlijk in Nederland verricht of heeft verricht, en partijen ook geen forumkeuze hebben gemaakt als bedoeld in artikel 108 Rv, dient ten aanzien van het verzoek van Innov-X Europe en Innov-X Inc. voor de relatieve bevoegdheid te worden aangeknoopt bij de restbepaling van artikel 109 Rv. Ingevolge deze bepaling is de kantonrechter te 's-Hertogenbosch relatief bevoegd, aangezien Innov-X Europe is gevestigd te Vlijmen. Ingevolge artikel 99 Rv is de kantonrechter te 's-Hertogenbosch eveneens relatief bevoegd om kennis te nemen van het verzoek van werknemer.
De verstoorde arbeidsrelatie is voldoende aannemelijk gemaakt. Beide partijen treffen ten aanzien van de oorzaak van deze verstoorde arbeidsrelatie een verwijt. Vanwege bijzondere omstandigheden (werknemer is zoekende naar een woning en zou per 2008 veel meer verdienen) wordt iets meer aan vergoeding toegekend dan op grond van de kantonrechtersformule zou plaatsvinden.