Naar boven ↑

Rechtspraak

Kern

t for Telecom wenst de ontbinding van de tussen partijen bestaande arbeidsovereenkomst wegens gewichtige redenen, die zij gelegen ziet in de weigering van werknemer om een hem passende functie te aanvaarden toen zijn functie wegens een herstructurering van de organisatie kwam te vervallen. De werknemer stelt een zelfstandig tegenverzoek in, stellende dat sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Alhoewel werknemer meermalen te kennen heeft gegeven ongelukkig te zijn met de door t for Telecom gekozen nieuwe organisatiestructuur is tussen partijen niet in geschil de vraag of t for Telecom daartoe heeft kunnen besluiten. Evenmin is in geschil de vraag of die nieuwe organisatiestructuur al dan niet met zich diende te brengen het vervallen van de functie van General Manager Franchise. Vaststaat dan ook dat sprake is van gewijzigde omstandigheden die meebrengen dat werknemer gehouden is in te gaan op redelijke voorstellen van t for Telecom, die met deze gewijzigde omstandigheden verband houden. Dergelijke voorstellen mag hij alleen afwijzen wanneer aanvaarding daarvan redelijkerwijs niet van hem kan worden gevergd. Dit wordt niet anders indien het gaat om gewijzigde omstandigheden die in de risicosfeer van de werkgever liggen, zoals hier het geval is. Dit wil echter niet zeggen, dat werknemer redelijkerwijs niet zou mogen opkomen voor wat hij in verband met de voorstellen van t for Telecom als zijn rechten ziet. Werknemer, geconfronteerd met een wijziging van zijn functie, mocht daartegen bezwaar maken en opkomen voor wat hij als zijn rechten ziet en behoefde niet voetstoots ieder voorstel van t for Telecom te aanvaarden. Naar het oordeel van de kantonrechter moet op grond van de vaststaande feiten worden geoordeeld dat t for Telecom zich (nog) niet op het standpunt had kunnen stellen dat werknemer heeft geweigerd een nieuwe passende functie te aanvaarden. Werknemer heeft om meer duidelijkheid gevraagd, met name omtrent zijn verantwoordelijkheden en bevoegdheden in de hem aangeboden functie. Dat recht had werknemer. Hieraan kan niet afdoen dat werknemer eerder andere functies bij t for Telecom heeft aanvaard zonder zich zo formalistisch op te stellen, omdat het bij aanvaarding van die andere functies, anders dan in het onderhavige geval, steeds om een promotie ging. Gezien bovendien de niet al te zorgvuldige wijze waarop t for Telecom bij de reorganisatie van de verkoopstructuur met de belangen van werknemer is omgesprongen, was de wens van werknemer om meer zekerheid te verkrijgen niet onbegrijpelijk en niet onredelijk.

Intussen is er echter sprake van een dermate ernstig verstoorde verhouding tussen partijen dat werknemer als gevolg daarvan arbeidsongeschikt is. Dit rechtvaardigt alleszins dat de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden. De kantonrechter is van oordeel dat t for Telecom in overwegende mate het verwijt treft dat de verhoudingen dusdanig zijn verstoord dat er geen weg terug meer is. Alle feiten en omstandigheden in aanmerking genomen, waaronder ook dat partijen het erover eens zijn dat werknemer niet aan enig concurrentiebeding is gebonden, acht de kantonrechter een vergoeding van ϵ 127.563,30 (ϵ 7.086,85 × 9 × 2) een billijke vergoeding.