Rechtspraak
Abvakabo is als CAO-partij betrokken bij de totstandkoming van de CAO Ziekenhuizen (hierna: de CAO). Amphia exploiteert een ziekenhuis te Breda en is lid van een werkgeversvereniging, welke partij is bij de CAO. Onder de werknemers van Amphia bevinden zich ruim 400 leden van de vakvereniging van Abvakabo. Op grond van de CAO Ziekenhuizen is in de periode 2000 - 2003 een pc privé-regeling van kracht geweest. Volgens Abvakabo heeft Amphia voor de berekening van het salaris, emolumenten en vakantiedagen teveel kosten in het brutosalaris doorbelast, althans meer dan de maximale voorfinanciering die deze regeling aan werknemers geeft. Daarom is te weinig loon betaald over de litigieuze periode. De kantonrechter heeft bij vonnis van 8 maart 2006 voor recht verklaard dat Amphia handelt in strijd met de CAO door bij toepassing van de pc privé regeling de Baronie en/of de pc privé regeling Amphia tot 1 januari 2003 het totaal aan haar werknemers verschuldigde salaris, inclusief emolumenten, te verminderen met een hoger bedrag dan de aan haar werknemers in het kader van deze pc privé regelingen verstrekte voorfinanciering. Bij dat vonnis heeft de kantonrechter ook voor recht verklaard dat Amphia is gehouden om aan die werknemers die deelnemen c.q. hebben deelgenomen aan (een van) beide pc privé regelingen, al hetgeen op het salaris, alsmede de overige uit hoofde van de CAO verschuldigde emolumenten is gekort sedert 22 juni 2000 en wel tot 1 januari 2003 tot een hoger bedrag dan de in het kader van beide pc privé regelingen verstrekte voorfinanciering, aan hen te restitueren, een en ander vermeerderd met de wettelijke rente over het totaal verschuldigde bedrag. Tegen dit oordeel stelt Amphia hoger beroep in.
Het hof oordeelt als volgt. In geval van uitvoering van de PC-regeling conform de zogenaamde variant c, waarbij om de aanschaf van de PC en/of randapparatuur te effectueren gedurende drie jaar afstand wordt gedaan van een gedeelte van het brutoloon voor de omvang van een nader vast te stellen bedrag, dient voor de bepaling van de hoogte van het brutoloon naast de geldelijke maandelijkse beloning ook rekening te worden gehouden met de voorfinanciering van de pc, als zijnde loon in natura. Er is dan in het geheel geen sprake van vermindering van het brutoloon. Er wordt in die situatie geen afstand gedaan van brutoloon, maar alleen van brutoloon in geld. Door slechts rekening te houden met de geldelijke maandelijkse beloning, wordt er door Amphia ten onrechte vanuit gegaan dat er sprake is van een vermindering van het bruto loon. Aangezien het brutosalaris niet verminderd is, zullen de emolumenten niet mogen worden berekend op basis van het ‘gekorte’ salaris. De eerste vier grieven kunnen daarom geen doel kunnen treffen.
Ten aanzien van de hoogte van de schadevergoeding jegens Abvakabo oordeelt het hof als volgt. Het hof is van oordeel dat Abvakabo haar vordering in hoger beroep genoegzaam heeft onderbouwd terwijl de aard van deze schade, gelet op artikel 16 van de Wet op de collectieve arbeidsovereenkomst, meebrengt dat deze naar billijkheid door de rechter wordt vastgesteld. Het is Abvakabo niet gelukt om de vordering buiten rechte te innen. Het hof acht voldoende aannemelijk dat, nu het Abvakabo daarmee niet gelukt is om naleving van de CAO buiten rechte af te dwingen, een en ander schadelijk is geweest voor haar imago. Ook op dit onderdeel zal het hof het vonnis waarvan beroep in stand laten.